Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că liderii partidului au votat să susțină angajarea răspunderii guvernului, "cu respectarea principiilor pe care PNL le-a enunțat". În plus, Ciucă a respins ideea ieșirii de la guvernare și a arătat că "votul de azi privind aprobarea angajării răspunderii e cel care confirmă decizia PNL pentru continuarea guvernării. Faptul că discutăm, că sunt dezbateri în PNL arată că suntem un partid viu, fiecare are argumente. Asta nu înseamnă că la final nu avem o abordare la care se aliniază întregul partid. Disciplina de partid trebuie să funcționeze".
În fapt, liderii PNL au votat cu mare majoritate că sunt de acord cu asumarea răspunderii Guvernului Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale. Pentru asumare au votat circa 50 de lideri din Biroul Politic Național, împotrivă au votat doar patru, iar alți trei s-au abținut. Susținerea este însă condiționată de câteva condiții ale liberalilor, cum ar fi: eliminarea impozitului de 1% pe proprietățile care au o valoare însumată mai mare de 500.000 de euro, plafon pentru taxarea profesiilor liberale și eliminarea creșterii impozitului pe dividende de la 8% la 10%.
La rândul său, ministrul liberal al Finanţelor, Marcel Boloș a afirmat că la Bruxelles s-a prezentat planul de măsuri fiscal-bugetare, aşa cum a fost agreat la nivelul coaliţiei, menţionând că specialiștii de la Comisia Europeană, conform angajamentului asumat de România, au spus că există un jalon potrivit căruia trebuie adoptată "o lege privind Codul Fiscal care să asigure o creştere economică sustenabilă".
Întrebat care va fi deficitul bugetar până la sfârşitul anului, Boloş a explicat: "Acum să ne uităm ce s-a întâmplat de trei luni: 2,34% în luna iunie, 2,44% în luna iulie şi o să închidem luna august estimat deocamdată la 2,7%". "Dacă păstrăm actualul ritm de deficit bugetar pe care l-am avut în aceste luni, ne iese sub 5%", a adăugat Boloș și a menționat că "PNL luptă pentru a proteja oamenii şi mediul de afaceri şi să apere investiţiile".
Totuși, Marcel Boloş a explicat că este prematur de precizat forma finală a măsurilor fiscal-bugetare. "Deocamdată, având în vedere că avem doar o prezentare în primă etapă a planului de măsuri fiscale şi discutat cu Comisia Europeană, având în vedere că noi derulăm în continuare discuţiile tehnice pentru impactul bugetar al măsurilor, e prematur să spunem care va fi forma finală a planului de măsuri fiscal-bugetare", a mai spus ministrul Finanțelor.