Premierul e mulțumit de absorbția fondurilor în infrastructură

Premierul e mulțumit de absorbția fondurilor în infrastructură
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că prioritatea Guvernului rămâne infrastructura mare, "care se și multiplică cel mai mult în economie". Ciolacu, care a vizitat împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, șantierele de pe Autostrada de Centură București (A0) și de pe primele două loturi ale Autostrăzii Ploiești - Buzău (A7), a afirmat că, pentru prima oară, România are un grad de absorbție a fondurilor europene de peste 93% în acest moment în sectorul infrastructurii. "Mi-aș dori, pentru prima oară în istoria României, să ajungem la absorbție de 98 - 99%, poate 100% ținând cont de supracontractare", a adăugat șeful Guvernului.

Potrivit acestuia, prioritatea numărul 1 în acest moment este exercițiul financiar trecut, iar autoritățile au la dispoziție lunile octombrie, noiembrie și decembrie pentru a se încadra cu plățile. Totodată, Marcel Ciolacu l-a lăudat pe Sorin Grindeanu, susținând că "nu au existat în istoria Ministerului Transportului atâtea investiții și decontări" și că este "prima oară" când vede o viziune de ansamblu în realizarea investițiilor. "Trebuie o coordonare ca toate (proiectele demarate - n.r.) să se și închidă în același timp - Autostrada Moldovei, Centura Bucureștiului, sudul României care să meargă spre Constanța (…) Dacă am fi avut această autostradă a Moldovei, acum ne-ar fi fost mult mai ușor", a comentat premierul, referindu-se la exportul cerealelor ucrainene, blocate de Rusia. "Sunt bani. Sunt și bani europeni, sunt și bani de la bugetul statului", a mai spus Ciolacu.

La rândul său, Sorin Grindeanu a afirmat și că se așteaptă ca în următoarea lună ritmul lucrărilor pe șantiere să crească în intensitate, având în vedere că "resurse financiare există, nu este o problemă de bani" și se lucrează foarte bine, inclusiv la poduri și podețe, iar ritmul de lucru arată că termenele contractuale pot fi respectate.

Totuși, premierul a ținut să precizeze că mai e un sector al A7, al treilea, până în Buzău, în zona Mizil, unde unele instituții ale statului încă se joacă. "Aceşti domni de prin instituţii să se uite un pic pe fereastră, vremurile șmecheriei s-au cam terminat. A stagnat suficient România stând după ei şi după anumite interese economice, nu interese ale României. (...) Sper ca alte instituţii ale statului să mă informeze, ca prim-ministru, ce se întâmplă de fapt acolo, pentru că nimeni nu răspunde când se pierd bani europeni sau când avem întârzieri", a mai spus Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Citit 552 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2023 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.