Comisia Europeană a închis oficial MCV-ul pentru România

Comisia Europeană a închis oficial MCV-ul pentru România
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Comisia Europeană a închis vineri în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria, ce fusese introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Executivul european a abrogat acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism şi va continua cooperarea cu România și Bulgaria în cadrul ciclului anual privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a raportat periodic cu privire la progresele înregistrate de cele două țări în ceea ce priveşte reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport din cadrul MCV referitor la Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport referitor la România.

În cazul ambelor state membre, Comisia a ajuns la concluzia că acestea şi-au îndeplinit în mod satisfăcător obligaţiile stabilite în cadrul MCV la momentul aderării la Uniune şi trebuiau să acţioneze în continuare pentru punerea în aplicare a angajamentelor specifice formulate în concluziile rapoartelor. Activitatea de punere în aplicare a angajamentelor respective a fost finalizată în iunie 2023.

Citit 538 ori Ultima modificare Vineri, 15 Septembrie 2023 14:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.