România primește câștig de cauză în dosarul Roșia Montană. Decizia Curții de Arbitraj

România primește câștig de cauză în dosarul Roșia Montană. Decizia Curții de Arbitraj
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţi, relatează HotNews.

Decizia a fost anunțată inițial vineri seara de către premierul Ciolacu, după săptămâni întregi în care din partea Guvernului au fost transmise semnale cum că România ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.

Guvernul României a transmis oficial un comunicat de presă în care anunță că „România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană”.

Publicăm mai jos comunicatul Guvernului:

„România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.

Guvernul României salută această decizie și mulțumește tuturor celor implicați în apărarea intereselor statului român.

„Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru greșelile unor oameni politici care au acționat împotriva intereselor României. Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).”

Citit 2499 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2024 19:03

7 comentarii

  • postat de marr
    Duminică, 10 Martie 2024 01:39
    86.124.203.***
    Cand am auzit ...Am ramas masca/fara replica . Puteam sa jur ca o sa Platim de o sa ne sara Capacele !
    Minune , ce mai . O fi vorbit Ciolacu pe la americani ...sa ne dea o mana de ajutor . Altfel naiba ne lua !
    Florin(Catzu) ...ai legatura !
    1
    2
  • postat de Terente ...din Galati
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 22:28
    89.137.229.***
    Eu cred ca "Ciulacu si Asociatii", sunt ca si terminati. Cine i-a momit sa manipuleze opinia publica, presa si nu in ultimul rand bursele, a reusit sa-i faca sa se desconspire in fata tarii intregii. Pe ei, jalnicii conducatori ai actualei guvernari . Rusine!
    2
    10
  • postat de Andrei
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 11:44
    89.136.2.***
    Cearta politica va continua, indiferent de argumente

    Ce cunosc eu este ca acest guvern a luptat si a castigat in interesul Romaniei.

    Acest argument nu poate fi combatut.

    Probalil ca gasca care batea in asfalt cu sticle pet ca sa salveze Rosia Montana va incepe iarasi sa "salveze".
    12
    7
  • postat de florin
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 11:09
    86.124.202.***
    Timpul ne va spune ce joaca a fost aici!Cu puțin timp înaintea deciziei presa a fost inundată cu anunțuri de groaza precum că procesul se pierde de Ro!Acțiunile sau dus în ceruri!Cineva a vândut!Important că presa sa descopere daca poate cine a vândut acțiuni înainte de a se află rezultatul!!!!!
    0
    21
  • postat de costel
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 09:18
    89.39.81.***
    Daca Romania castiga procesul,inseamna ca nimeni dintre politicieni nu a facut ceva ilegal !!!
    10
    9
  • postat de dan
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 07:41
    89.136.186.***
    adevaratul vinovat e "consigliere" ala al tau ponta/pinnochio care era la partidul stii tu care!lui ciolos sa-i multumesti ca a avut sange in instalatie si le-a dat un sut la potlogarii de gabriel-resources!iar tu ai facut ceea ce era normal pt un prim-ministru!ai gestionat!
    8
    26
  • postat de Cosmin C
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 07:04
    86.124.203.***
    "USR e de vina" ?
    6
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.