La alegerile din 9 iunie, votarea se încheie la ora 22.00

La alegerile din 9 iunie, votarea se încheie la ora 22.00
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La alegerile din 9 iunie, votarea începe la 7,00 dimineața și se încheie la ora 22,00, a afirmat, marți, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a menționat că acest proces se va putea prelungi, în mod excepțional, până la ora 23,59, în cazul în care mai sunt votanți la rând. Șeful AEP a precizat că, în ceea ce privește alegerile locale, cetățenii români vor putea vota numai la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secția de votare unde sunt arondați, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot - pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/pentru alegerea primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrativ-teritoriale/Consiliu de sector.

Potrivit președintelui AEP, alegătorul va pune ștampila pe fiecare buletin de vot și va avea la dispoziție, pentru prima dată, o tușieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila după ce a fost aplicată.

După exercitarea votului, alegătorul va ieși din cabină, va împături buletinele de vot cu ștampila secției de votare în exterior și fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripționată corespunzător. Alegătorul va preda apoi ștampila și va putea părăsi secția de vot.

Greblă a completat că fiecare secție de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi folosită în cazul cetățenilor care nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare. Aceștia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripție locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare. Conform șefului AEP, aceste documente vor putea fi depuse chiar și în duminica alegerilor, dar până la "o oră rezonabilă", recomandat ora 14,00.

Urnele se deschid pe rând, după ce a fost activată de către operatorul prezent în secție tableta, care are și rol de cameră video și va fi amplasată în așa fel încât să observe întreaga operațiune de numărare și de consemnare a rezultatului votului în procesele-verbale. Urna specială va fi deschisă după ce vor fi deschise cele cinci urne, a mai arătat șeful AEP.

După această operațiune, fiecare proces-verbal va fi fotografiat, va fi pus într-o aplicație a AEP și va apărea "aproape instantaneu" pe site-ul autorității.

"Din acel moment, nici fotografia, nici procesul-verbal nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre, care și ea va fi publicată în același format pe site-ul AEP, prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greșeli", a mai explicat președintele AEP.

"Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi ușor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic", a punctat Toni Greblă.

Citit 466 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2024 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.