Guvernul României, în pericol să fie executat silit

Guvernul României, în pericol să fie executat silit
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul forțează în aceste momente suplimentarea cu peste 53 milioane de euro a cheltuielilor bugetare, astfel încât statul să poată achita, până la finalul lunii mai, despăgubiri către mai multe companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice, conform datelor profit.ro și informațiilor primite de la Ministerul Finanțelor.

Firmele respective au acuzat autoritățile de la București, în urmă cu aproape şase ani, de încălcarea tratatului internațional Carta Energiei (TCE), prin tăierea subvențiilor pentru producția de energie regenerabilă, acordate pe bază de certificate verzi suportate pe facturi de către consumatori.

Statul a fost avertizat de avocați că, dacă nu plătește în cel mult 48 de ore, există un risc major ca bunuri deținute de autorități sau de societăți la care statul este acționar să fie executate silit.

Statul român a fost obligat la plata de despăgubiri de 42,2 milioane de euro plus dobânzi, la care se adaugă cheltuieli de arbitraj și apărare, către mai multe companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice. Reclamanții ceruseră mai mult decât triplu, respectiv 142,7 milioane de euro.

Conform documentelor oficiale analizate de profit.ro, pe lângă cele 42,2 milioane euro, România trebuie să plătească dobânzi ulterioare pronunțării, la o rată variabilă a dobânzii Euribor plus o marjă de 3%, de la 1 ianuarie 2022 până la "satisfacerea deplină și finală a hotărârii de către România". Totodată, România este obligată la plata către reclamanți de costuri de arbitraj și cheltuieli de apărare de 525.000 euro, respectiv, 3.241.048 dolari. De asemenea, România mai trebuie să plătească dobânzi ulterioare pronunțării și pentru aceste sume de 3.241.048 dolari și 525.000.euro, la o rată variabilă a dobânzii pe an Euribor, plus o marjă de 3%.

În consecință, la solicitarea Ministerului Finanțelor, guvernul se vede obligat să suplimenteze limita de credite bugetare aprobată pentru luna mai, la titlul XI "Alte cheltuieli", cu 265 milioane de lei (53,2 milioane de euro), pentru plata despăgubirilor.

Potrivit documentelor oficiale, conform cererii de plată comunicată pe 3 mai 2024, #în cazul în care plata nu este efectuată până la data de 31 mai 2024, continuă măsurile legale corespunzătoare împotriva României în orice jurisdicție competentă".

Reclamanții care au câștigat litigiul fie dețin în România parcuri fotovoltaice funcționale, fie sunt sau au fost implicați în proiecte investiționale de construire a unor astfel de capacități de producție de energie solară, unele întrerupte sau abandonate ca urmare a reducerii subvențiilor.

Citit 747 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2024 17:30

1 comentariu

  • postat de marr
    Vineri, 31 Mai 2024 13:46
    86.124.203.***
    E un Adevarat Talent ...persistenta asta in a face PAGUBE . Ce racheta, ce tanc ..asta'i Arma noastra Secreta ! Oricum (pagubele)le platesc 'Micutzii' , nu ?!
    Numa' Daunatori(de gradina) pe la Varf .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.