Noi rezultate PISA, aceleași rezultate slabe pentru elevii români

Noi rezultate PISA, aceleași rezultate slabe pentru elevii români
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Elevii români îi depășesc doar pe cei din Moldova, Cipru, Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania când trebuie să își folosească gândirea creativă

Punctajul mediu la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este de 33 de puncte, iar scorul obținut de elevii români este de 26 de puncte, arată cele mai recente rezultate PISA 2022, publicate marți și citate de HotNews. La capitolul „gândire creativă”, elevii din România au înregistrat același scor ca elevii din Columbia și Jamaica.

În nota de ţară se arată că elevii români au obţinut scoruri semnificativ mai reduse decât media OECD şi sub nivelul aşteptat pentru România pe baza scorurilor la matematică şi lectură. Totodată, în România, elevii proveniţi din medii avantajate au avut rezultate mai bune cu 15,1 puncte la testul de gândire creativă decât elevii dezavantajaţi, scala fiind de 60 de puncte. Această diferenţă este mai mare decât diferenţa medie dintre cele două grupuri în ţările OECD, scrie News.ro.

Potrivit Ministerului Educaţiei, PISA 2022 a inclus şi evaluarea abilităţilor de gândire creativă (exprimarea în scris, exprimarea vizuală, rezolvarea de probleme sociale şi rezolvarea de probleme ştiinţifice) ale elevilor de 15 ani. Concret, a fost evaluată capacitatea elevilor de a genera idei diverse şi creative, de a evalua şi de a îmbunătăţi ideile altora pentru a ajunge la rezultate creative.

"În România, 58% dintre elevi ating cel puţin nivelul 3 de competenţă, considerat de bază pentru gândirea creativă, adică pot cel puţin să genereze idei adecvate în contextul unor sarcini expresive sau de rezolvare de probleme simple sau moderate din punctul de vedere al complexităţii, şi încep să demonstreze abilitatea de a genera idei sau soluţii originale în contexte familiare. Dintre aceştia, 14% se situează la nivelurile 5 sau 6 de competenţă în gândirea creativă (performanţă de top), adică pot genera, evalua şi îmbunătăţi ideile creative din cadrul unor sarcini diverse şi complexe, inclusiv sarcini care presupun proiectarea unor soluţii abstracte sau raportarea la scenariile unor probleme ştiinţifice şi sociale nefamiliare sau caracterizate de anumite constrângeri", arată Ministerul Educaţiei.

Primele rezultate ale testelor PISA 2022 au fost publicate în decembrie 2023. Atunci, datele arătau un nou eșec al educației din România, penultima țară la cele mai importante domenii.

Citit 687 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2024 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.