Proiectul de lege privind stabilirea salariului minim european, aprobat de Guvern

Proiectul de lege privind stabilirea salariului minim european, aprobat de Guvern
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual, în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de Guvern. "Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, citată de HotNews.

Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlament în regim de urgență și va întări rolul pe care îl au sindicatele și patronatele. Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în PNRR, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Proiectul prevede, de asemenea, că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu, scrie sursa citată. Proiectul prevede și amenzi, de la 3.000 la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut.

Citit 559 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2024 16:24

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro