Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual, în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național, potrivit unui proiect de lege adoptat vineri de Guvern. "Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, citată de HotNews.
Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlament în regim de urgență și va întări rolul pe care îl au sindicatele și patronatele. Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în PNRR, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.
Proiectul prevede, de asemenea, că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu, scrie sursa citată. Proiectul prevede și amenzi, de la 3.000 la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut.