Procurorii care anchetează șocantul caz de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” spun că una dintre doctorițele din acest dosar era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin „provocarea decesului persoanelor”, potrivit referatului prezentat în instanță, obținut de HotNews.ro.
Este vorba de referatul prin care procurorii au cerut și au obținut, în instanță, arestarea celor două doctorițe ATI, pentru că un pacient a murit după ce i s-a redus brusc doza de noradrenalină în mod premeditat, susține Parchetul.
Procurorii au arătat judecătorilor datele din aparatele de la ATI, injectometre. Acestea au înregistrat o scădere bruscă a cantității de noradrenalină. ”Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor, pentru eliberarea paturilor de la ATI”, susține Parchetul. Există în document și mărturii ale mai multor asistenți, care spun că medicii inculpați le-au solicitat să nu treacă în foile medicale de observație această scădere de substanță administrată.
„Medicul MM, poreclită la nivelul secţiei „doamna cu coasa”, începând cu lunile octombrie - noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, susține Parchetul, în referatul cu propunerea de arestare, aprobată de judecători, citat de HotNews.ro.
La rândul său, managerul Spitalului ”Sfântul Pantelimon”, Bogdan Socea, și-a anunțat demisia, vineri, la trei zile de la reținerea (şi ulterior arestarea) celor două doctorițe, după ce i-au cerut asta, începând de miercuri, premierul Ciolacu și ministrul Rafila. În același timp, Socea susține că „Spitalul Clinic de Urgență «Sfântul Pantelimon» rămâne dedicat furnizării de servicii medicale de calitate și sigure pentru toți pacienții noștri”.
În luna aprilie, imediat după izbucnirea scandalului morților suspecte, ministrul Rafila a trimis Corpul de Control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” și a anunțat că nu a găsit nereguli. Corpul de Control al Ministerului Sănătății a concluzionat, în urma acuzațiilor privind decesele suspecte a 17 pacienți în secția ATI, că „sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”.
La rândul său, Comisia internă de analiză a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, care a făcut în luna aprilie propriul control, a anunțat că nu a constatat „nicio abatere profesională”, subliniind că s-au respectat toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, iar „datele apărute în presă sunt generate de o stare conflictuală permanentă atât la nivelul conducerii spitalului, cât şi al Secţiei ATI”. Ministrul Rafila declara atunci, public, că nu are niciun motiv să creadă că rezultatele anchetei interne de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” „nu au fost obiective”.
Miercuri, ministrul Sănătății le-a cerut demisia managerului și directorului medical al Spitalului „Sfântul Pantelimon”, „având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare”. Anunțul a venit după ce anchetatorii au făcut percheziții, iar ulterior le-au reținut pe cele două doctorițe.
Vineri, premierul Marcel Ciolacu a spus că nu înțelege de ce managerul de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” „nu este acasă sau să-și reia atribuțiile de medic, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte grav” în instituția pe care o coordona. „E un caz care depășește imaginația noastră, cred că mulți dintre noi am văzut astfel de cazuri numai în filme”, a declarat Ciolacu.