NATO reacționează la încălcarea spațiului aerian al României

NATO reacționează la încălcarea spațiului aerian al României
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

NATO condamnă încălcarea spaţiului aerian românesc de către Rusia, după incidentul cu dronele din noaptea de sâmbătă spre duminică, dar spune că nu sunt informaţii care să indice un atac intenţionat al Moscovei, relatează The Guardian.

"Deşi nu avem informaţii care să indice un atac intenţionat al Rusiei împotriva aliaţilor, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase", a transmis secretarul general adjunct demisionar al NATO, Mircea Geoană.

Două ţări membre NATO au declarat în weekend că drone ruseşti le-au încălcat spaţiul aerian. Cel puţin una ar fi intrat în România în timpul atacurilor nocturne asupra Ucrainei vecine, în timp ce o alta s-a prăbuşit în estul Letoniei, cu o zi înainte, venind din spaţiul aerian al Belarusului.

O dronă a intrat pe teritoriul României duminică dimineaţa, în timp ce Moscova lovea "obiective civile şi infrastructura portuară" de peste Dunăre, în Ucraina, a anunţat Ministerul român al Apărării.

Armata a desfăşurat avioane de luptă F-16 pentru a monitoriza spaţiul aerian, iar autorităţile au emis mesaje Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea şi Constanţa. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, referitor la dronele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian naţional, că România a avut o reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F16, menţionând că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre. El a menţionat că în acel moment nu s-a impus ca ţara noastră să intervină. "Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit", a menţionat Ciolacu. Premierul a apreciat că este vorba despre o provocare, menţionând că se încearcă să se vadă capacitatea de reacţie a statelor din jur.

La rândul său, ministrul leton al apărării, Andris Sprūds, a declarat că o dronă rusească a căzut sâmbătă în apropiere de oraşul Rezekne şi probabil că s-a rătăcit în Letonia din Belarusul vecin.

Incidentele au determinat oficialii din cele două ţări să solicite măsuri de acţiune comună pentru a contracara incursiunile aeriene ale Rusiei, scrie Reuters.

Noul ministru de externe ucrainean, Andrii Sîbiha, a scris pe X că cele două cazuri sunt "o reamintire clară a faptului că acţiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina" şi a solicitat sprijin maxim din partea aliaţilor.

România are o graniţă de 650 km cu Ucraina şi, în ultimul an, fragmente de drone ruseşti s-au abătut în mod repetat asupra teritoriului său. Teritoriul românesc se află la câteva sute de metri de porturile ucrainene de pe Dunăre, ţinte frecvente ale Rusiei. Reuters menţionează că parlamentarii români intenţionează să examineze în sesiunea actuală o lege care să permită României să doboare dronele care invadează spaţiul aerian al ţării în timp de pace.

Citit 510 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2024 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.