Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu va candida la alegerile din decembrie pentru viitorul Legislativ. Astfel se pune capăt unui șir întreg de controverse privind legile electorale.
"Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de preşedinte al României la termen şi nu voi demisiona din funcţie. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susţinut şi nu susţin modificarea legislaţiei electorale în favoarea unei singure persoane", a afirmat şeful statului.
Iohannis a declarat miercuri, la New York, despre modificarea legii care i-ar fi permis să candideze la Senat că nu a dorit o lege pentru el şi că va avea grijă ca aceasta să nu existe.
"Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă că această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi eu nu doresc să existe", a dat el asigurări, într-o declaraţie acordată jurnaliştilor, pe marginea Adunării Generale a ONU.
Biroul Electoral Central urma să dea, vineri, un punct de vedere în cazul solicitării liberalilor privind candidatura şefului statului la alegerile parlamentare.
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
PNL susținea că Legea nr. 208/2015, art. 52, alin. 5 „instituie o interdicție absolută cu privire la persoana fizică care nu are adeziune la un partid politic de a candida pe listele partidului în cauză la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților”.
Textul din lege la care face referire PNL este următorul: „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale. Nu se admit nici liste de candidați independenți”.
PNL spune că în anul 2004 Consiliul Legislativ a emis aviz favorabil pentru un proiect de lege asemănător, când legea a fost schimbată pentru ca Ion Iliescu să poată candida pentru un loc de parlamentar.
„Această opinie a Consiliului Legislativ venea să clarifice modul mai puțin clar în care legiuitorul alesese să reglementeze interdicția pentru independenți, persoane fără adeziune la un partid politic”, se arată în adresa semnată de secretarul general al PNL, Lucian Bode.
Un alt argument este că proiectul de lege adoptat de Parlament pentru Ion Iliescu în 2004 a trecut și de Curtea Constituțională a României (CCR), care a fost sesizată la acel moment.