Peste 18 milioane de alegători au fost așteptați la alegerile prezidențiale

Peste 18 milioane de alegători au fost așteptați la alegerile prezidențiale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 de secţii de votare, care s-au deschis la ora 7.00 în ţară, pentru a pune ştampila pe unul dintre cei 14 candidaţi intraţi în cursa prezidenţială

Rând pe rând, încă de la primele ore ale dimineții de duminică, liderii partidelor politice, unii dintre ei chiar candidați în alegerile prezidențiale, s-au prezentat la urne și au acordat scurte declarații presei cu privire la așteptările pe care le au de la acest vot.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a votat "pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume". "Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi, nu în ultimul rând, am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său", a spus Ciolacu, după ce şi-a exercitat dreptul la vot. El a adăugat că a votat, de asemenea, pentru "cât mai multe victorii ale românilor şi României", cum a fost "ultima victorie, de acum câteva zile, aderarea completă la spaţiul Schengen". "Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi, de asemenea, nu în ultimul rând, pentru pace", a mai afirmat acesta.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a votat "pentru securitate, prosperitate şi democraţie". "Este într-adevăr o zi importantă pentru România, o zi în care eu, personal, am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesară să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii. Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti", a declarat Nicolae Ciucă.

Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că a votat pentru o Românie din care oamenii să nu mai plece în căutarea unui trai mai bun. "Am votat cu încrederea că nimeni nu o să îşi facă bagajul să plece în altă ţară, într-o ţară în care să funcţioneze instituţiile statului, o ţară în care să ai parte de o şcoală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fi tratat. Am votat cu încrederea că 1.116 români nu au murit degeaba în 1989 şi că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi, nu doar pentru unii", a afirmat Lasconi, după ce a votat.

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat că grija sa şi a partidului său este să vegheze asupra procesului de votare până la închiderea urnelor, astfel încât să se evite o "fraudă masivă" şi să fie lăsată voinţa românilor să devină lege, menţionând că a primit numeroase raportări din mediul rural în care sunt semnalate posibile fraude la secţiile de votare. "Sper ca influenţele unor ţări străine să nu îşi facă simţită prezenţa la aceste alegeri de niciun fel, nici prin ambasadori, nici prin propagandă, nici prin organe de presă finanţate din fonduri exterioare, nici prin troli, prin boţi ş.a.m.d. Am văzut aceste fenomene în timpul campaniei electorale şi este regretabil. Românii sunt mai deştepţi decât cred ei", a mai afirmat Simion, care a votat încă de vineri, la o secție din Roma.

Candidatul independent Mircea Geoană a îndemnat alegătorii, duminică, să voteze "cei mai competenţi oameni" care se regăsesc pe buletine: "Este o alegere care va influenţa viitorul României pentru multe decenii. Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară. Cred că alegerea este destul de clară. Avem de ales între corupţie şi extremism, între competenţă şi patriotism. Celor care încă nu s-au decis dacă şi cu cine să voteze sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare cetăţenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic şi liber", a spus Geoană.

La închiderea ediției, o luptă strânsă se ducea între patru candidați pentru poziția a doua, care va permite prezenţa în runda finală a prezidențialelor, de peste două săptămâni.

Citit 401 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2024 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.