Scurgere de informații în SRI. Subofițer trimis în judecată

Scurgere de informații în SRI. Subofițer trimis în judecată
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Un subofițer al SRI a fost trimis în judecată după ce a luat informații secrete și le-a pus pe dispozitivele personale, arată un dosar penal consultat de HotNews, după ce acesta a devenit public.

Pe 4 iulie 2022, comandantul UM 0198 București a sesizat DIICOT că există suspiciuni că unul dintre angajații SRI a accesat și extras prin fotocopiere documente interne având conținut clasificat secret de stat și secret de serviciu. Subofițerul SRI, trecut între timp în rezervă, a fost trimis în judecată de către procurorii Secției de Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice, luna trecută, dosarul aflându-se în procedura camerei preliminare a Tribunalului Militar București.

Pe 5 februarie 2025, instanța militară a menținut sechestrul dispus asupra dispozitivelor folosite de subofițer la fotografierea informațiilor secrete sau la stocarea lor. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul subofițerului, au fost descoperite mai multe sisteme informatice - telefoane, laptop, tabletă, carduri de memorie - în care se aflau informații secrete încă din anul 2018.

Subofițerul a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de stat, în formă continuată, scrie HotNews. „În baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul a săvârșit, la diferite intervale de timp, acțiuni care prezintă fiecare în parte conținutul aceleiași infracțiuni. „Și anume, a deținut, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, în format electronic, un număr de 15 documente ce conțin informații secrete de stat, identificate sub forma unui număr total de 906 fișiere tip imagine - 748 de fișiere imagine ce conțin informații clasificate strict secret și 158 de fișiere imagine ce conțin informații clasificate secret -, din care 11 documente prezintă marcaje specifice secretelor de stat, începând cu data de 10 septembrie 2018 și 11 septembrie 2018”, au reținut procurorii DIICOT în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a subofițerului în rezervă.

În ianuarie anul trecut, un alt angajat SRI, cu grad de colonel, a fost condamnat de Curtea Militară București la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru o faptă similară. Colonelul Aurelian Costea, care activa la structura SRI din Slatina, a fost pus sub acuzare după ce a sustras din instituție zeci de rapoarte de analiză sau informări destinate DNA sau altor unități de parchet. Unele dintre informațiile secrete, acuzau procurorii, ar fi fost livrate unui om de afaceri din zonă, vizat de un mandat de ascultare.

Citit 1003 ori Ultima modificare Luni, 17 Martie 2025 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.