Înrăutățirea notelor acordate României de către marile agenții de rating, care au trecut perspectiva de la calificativul „stabil" la „negativ", precum și deficitul comercial ridicat, în condițiile în care consumul se bazează mai mult pe importuri, dar și instabilitatea mediului politic local, au determinat o creștere a presiunii pe cursul euro/leu.
Marți, media monedei unice a crescut de la 4,9773 la 4,9774 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare a urcat la 4,977 - 4,98 lei.
Cele mai mari riscuri pentru retrogradarea obligațiunilor emise de statul român la nivelul „nerecomandat investițiilor" (junk) sunt cele legate de sustenabilitatea datoriei publice, care necesită consolidarea bugetară din partea guvernului. Acest lucru a fost subliniat și de către agențiile de rating, care își vor prezenta noile note în ultima parte a anului. Rămâne de văzut dacă guvernul de coaliție va reuși să reducă deficitul bugetar cât mai mult faţă de ținta oficială de 7% din PIB, așa cum a fost convenit cu Comisia Europeană.
Situație complicată la nivel internațional
Dacă putem spera într-o îmbunătățire social-politică în plan local, din păcate situația la nivel internațional este mult mai complicată.
Războiul comercial declanșat de administrația Trump și răspunsul dat de ţările afectate au înmulțit temerile privind încetinirea economică la nivel global. La aceasta s-a adăugat tensiunile din Orientul Mijlociu, după ce Israelul a întrerupt armistiţiul încheiat cu Hamas şi a atacat din nou Fâşia Gaza, iar Donald Trump a avertizat că Iranul va fi considerat responsabil pentru orice atac al rebelilor Houthi asupra vaselor care navighează în Marea Roşie.
Toate aceste informaţii au înmulțit plasamentele în metalul galben, care a atins un nou record, de 3.039,90 dolari/uncie, după ce luni a fost depășit pragul de 3.000 dolari/uncie. În piața locală, prețul gramului de aur a urcat de la 439,7889 lei la 442,3181 lei, sub maximul istoric de 452,3179 lei, atins pe 20 februarie.
Euro, nou maxim al ultimelor patru luni
Chiar dacă Rezerva Federală va menține neschimbate dobânzile la ședința sa care se desfășoară marți și miercuri, atenția investitorilor se va îndrepta către prezentarea proiecţiilor economice pentru a găsi indicii privind politica monetară. Aceasta în condițiile în care celelalte mari bănci centrale se confruntă cu lipsa predictibilității în cazul deciziilor administrației de la Casa Albă.
Pe acest fond, euro a crescut până la 1,0955 dolari, nou maxim al ultimelor patru luni. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,5636 la 4,5516 lei.
Media francului elvețian a crescut marginal, la 5,1759 lei, iar cea a lirei sterline a scăzut la 5,9132 lei. În regiune, media monedei maghiare s-a întărit la 397,45 forinți/euro, iar a celei poloneze la 4,1776 zloți/euro.
Bitcoin se tranzacționa marți între 81.166 și 84.034 dolari, iar ethereum fluctua în culoarul 1.873 - 1.929 dolari.