Libertate în stil rusesc

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La 20 ani de la momentul în care, în mod oficial, preşedintele rus Boris Elţîn şi omologii din Ucraina şi Belarus au semnat actul de deces al URSS, mirajul unui „autoritarism luminat” încă mai stăpâneşte Moscova. Ce-i drept, dacă este să ne luăm după valurile de manifestaţii şi după scorul obţinut de Rusia Unită - partidului fostului şi viitorului preşedinte Vladimir Putin, o nouă generaţie, cu un spirit civic fără influenţe sovietice pare a se afirma cu din ce în ce mai multă tărie. Din păcate, evoluţia societăţii ruse este una extrem de lentă.

Reformele introduse în timpul lui Elţîn s-au lovit repede de dificultăţile şi costurile sociale inerente trecerii unei economii centralizate la o economie de piaţă. Celelalte state din blocul comunist au beneficiat de imboldul dorinţei de a adera la UE şi de a ieşi de sub dominaţia Moscovei. Evoluţia spre democraţie a Rusiei a fost gripată de sărăcie, conflictele de la periferia fostului imperiu, de căderea unor întregi ramuri economice. La acest lucru s-a adăugat faptul că, în ciuda strângerilor de mâini în mediile diplomatice, sfârşitul Războiului Rece a lăsat în Rusia, principal stat succesor al URSS, sentimentul de putere înfrântă.

Ascensiunea lui Vladimir Putin se bazează, de altfel, pe un discurs care redă „demnitatea” poporului rus, iar de dragul satisfacerii unor nostalgii de mare putere, cetăţenii ruşi au fost dispuşi să accepte inclusiv folosirea unor metode pur sovietice în controlul autorităţilor asupra societăţii. Limitarea concurenţei în plan politic şi construirea unor partide marionetă care să mimeze pluripartitismul, reprimarea oricăror manifestaţii de protest din partea unei opoziţii veritabile, readucerea presei sub control de stat, reluarea unui discurs agresiv şi militarist la adresa statelor Occidentale în general, al SUA şi NATO în particular, au fost câteva dintre mijloacele prin care Putin şi-a consolidat puterea.

Susţinătorii săi vin cu argumentul că fostul agent KGB este cel ce a adus „stabilitate” după „haosul” instaurat în timpul lui Eltîn. Numai că, în condiţiile în care „stabilitatea” este plătită prin limitarea libertăţilor cetăţeneşti, atunci aceasta este mai degrabă vecină cu stagnarea şi cu păstrarea Rusiei captive într-o logică a trecutului. În 2012, revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin par a fi aproape asigurată. Pe de altă parte, cu sau fără un mandat în plus, timpul nu poate fi oprit în loc.

Citit 7210 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2011 19:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.