Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

Proiectul Legii sănătăţii distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieţi fiind înlocuită de competiţia comercială, a spus Raed Arafat.
Subsecretarul de stat Raed Arafat şi Comisia de Urgenţă a Ministerului Sănătăţii au analizat, la sfârşitul săptămânii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii sănătăţii supus dezbaterii publice până în 28 ianuarie. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgenţă.
Raed Arafat a precizat că una dintre concluziile specialiştilor vizează faptul că sistemul integrat de urgenţă va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătăţii, din care dispar noţiunile de public şi privat, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind "competiţia comercială", adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieţi.
"Cine dă afară pe cine şi cine câştigă piaţa faţă de cine", a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat.
El a spus că cel mai mare risc prin noul proiect este acela că va fi distrus un sistem care acum funcţionează bine, fără să se ştie dacă ceea ce este pus în loc va merge sau nu, precum şi care va fi impactul lui.
"Al doilea risc este împrăştierea personalului, aşa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în public şi nici în privat, pentru că personalul este foarte puţin. În unităţile de primiri urgenţe avem lipsă de 42 la sută medici, iar la ambulanţă, 20-25 la sută din totalul de personal", a explicat Raed Arafat.
Mai mult, fondurile pentru asistenţa medicală de urgenţă sunt aceleaşi şi în 2012, a mai precizat Raed Arafat.
"Dacă aceeaşi sumă trebuie să fie împărţită cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decât anumite bucăţi din sistem. Şi mai apare un risc, reacţia la calamităţi va fi necontrolată, nestandardizată şi ineficientă. Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenţi şi în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul", a adăugat subsecretarul de stat.
El a mai spus că privaţii, chiar dacă vor veni cu zeci de ambulanţe sau zeci de elicoptere, după cum au explicat iniţiatorii proiectului, vor dori să îşi amortizeze urgent investiţiile. "Privaţii vor profit", a adăugat Raed Arafat.
"Se mai spune că brusc am putea avea 20 de elicoptere, zeci de ambulanţe în plus. Pe ce surse de finanţare. Pe finanţare privată, da, este în regulă şi acum. Dar pe surse publice, de unde? Suntem întinşi cât ne permite plapuma. Chiar dacă privatul vine şi mă scuteşte pe mine acum de o cheltuială, el trebuie să o recupereze. Va da afară publicul. Pe partea de transport are 80 la sută şi, de asemenea, asigură şi consultaţii de urgenţă la domiciliu. Majoritatea transportului de dializă, transport interclinic aparţine privatului", a mai spus Raed Arafat.
El a adăugat că de fiecare dată când se stabileşte creşterea numărul echipajelor şi al elicopterelor, este studiată oportunitatea împreună cu colegii de la Ministerul de Interne.
Comisa de urgenţă a Ministerului Sănătăţii se luptă pentru a menţine în sistemul public partea strategică a urgenţei, sistemul integrat care rezolvă cazurile grave şi partea de siguranţă şi apărarea împotriva dezastrelor.
El a mai spus că noua lege distruge şi UPU, ultimul bastion pentru pacient rămas deschis oricând, oricât, cu rol major în accidente şi calamităţi. Proiectul spune că periodic Ministerul Sănătăţii va decide care Unităţi de Primiri Urgenţe vor primi finanaţare.

Citit 910 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

2 comentarii

 • postat de Renegatul Joi, 12 Ianuarie 2012 03:19 Link la comentariu
  0
  0

  E corecta sesizarea ta Ina... cred ca asta se vrea, exterminarea sau exodul romanilor, vorba ta... in folosul cui?

  Raportează
 • postat de Ina Luni, 09 Ianuarie 2012 10:38 Link la comentariu
  0
  0

  Acest barbat a construit ceva si toata tara il admira. Sistemul creat de el chiar salveaza vieti. Vin acum cei care vor reformarea Romaniei si vor sa suga bani si de aici. Am sentimentul ca guvernul se comporta ca si o forta de ocupatie straina.Si in folosul cui? Exista un plan de exterminare a romanilor? Sute de spitale inchise, sute de scoli inghise, salarii taiate cu 25%. Vreau sa vad si eu in folosul cui se fac. Ca sigur nu in interesul romanilor.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.