UPDATE: Companiile petroliere româneşti, sancţionate cu 205 milioane euro / Amendă record în UE

UPDATE: Companiile petroliere româneşti, sancţionate cu 205 milioane euro / Amendă record în UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE: Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează circa 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. Sancţiunea reprezintă un record la nivelul Uniunii Europene.

Investigaţia pe piaţa carburanţilor a fost începută în 2005 şi reluată în 2009, existând suspiciuni că cele şase firme s-au înţeles în 2008 să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină.


Consiliului Concurenţei a sancţionat principalele companii petroliere din România cu amenzi de până la 3 la sută din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în urma unei investigaţii derulate pe piaţa carburanţilor, au declarat pentru Mediafax surse apropiate situaţiei.

Consiliului Concurenţei a anunţat că va prezenta marţi, într-o conferinţă de presă programată pentru ora 13.00, concluziile investigaţiei începută în 2005 şi reluată în 2009.

Autoritatea de reglementare investighează cele mai mari şase companii petroliere din România, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil, având suspiciuni că acestea s-au înţeles în 2008 să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină.

"Raportul distinge între companii. Sunt diferenţe între faptele comise de companiile investigate, iar legea spune că iniţiatorul (unui comportament anticoncurenţial - n.r.) va fi sancţionat mai sever", a declarat la sfârşitul lunii decembrie preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea reprezentanţilor legali ai companiilor investigate.

Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.

"Raportul nu recomandă aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicată, plenul însă poate decide acest lucru. Practica arată, însă, că decizia plenului nu poate fi foarte diferită de ceea ce scrie în raport", a spus Chiriţoiu săptămâna trecută.

Citit 1469 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 13:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.