Nu aduce bomba ce aduce banca

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sancţiunile financiare împotriva Iranului se dovedesc la acest început de an mai eficiente decât rezoluţiile ONU. După ce în Consiliul de Securitate ideea impunerii de noi sancţiuni Teheranului s-a lovit de reticenţa Rusiei şi Chinei, Statele Unite şi aliaţii europeni au preferat să ia frâiele problemei în propriile mâini şi să aplice în mod unilateral sancţiunile pe care le consideră de cuviinţă.

Tonul a fost dat, desigur, de Statele Unite. La embargoul de produse petroliere şi tehnologie s-a adăugat laţul sistemului financiar, fiind interzise relaţiile cu băncile care lucrează cu regimul de la Teheran. La începutul anului, şi ţările membre UE au căzut de acord să impună un embargo asupra produselor petroliere, iar de aici până la eventuale sancţiuni de ordin bancar nu este decât un pas. În aceste condiţii, portiţele Iranului de interacţiona cu pieţele internaţionale, indiferent de ce natură ar fi ele, sunt din ce în ce mai limitate, iar acest lucru s-a reflectat într-o depreciere consistentă a monedei iraniene, rialul, în raport cu „imperialistul” dolar.

S-a ajuns până acolo încât autorităţile, pentru a stopa valul depreciativ, a ajuns să blocheze mesajele telefonice care conţin cuvintele „dolar” sau „valută”. Teheranul dă vina pe un val de emotivitate a populaţiei, dar în acelaşi timp nu poate să-şi ascundă frustrările. În replică la „blocada” bancară, Iranul a început să facă demonstraţii de forţă militară în apropierea strâmtorii Hurmuz, ameninţând că va bloca ruta de acces pentru 35 la sută din transporturile de petrol ale lumii.

Acest lucru nu pare să-i sperie pe americani, care deja au câteva portavioane în zonă. Acestora li s-a adăugat, ca din întâmplare, şi un distrugător de ultimă generaţie ieşit din şantierele Marii Britanii. Prin urmare, fie pe tărâm financiar, fie pe mare, Iranul are puţine şanse de a se impune în faţa adversarilor. În fapt, dacă forţa militară are un rol de descurajare, finanţele se „infiltrează” peste tot şi reprezintă o forţă aproape de nestăvilit. De altfel, dacă este să ţinem cont de morala Războiului Rece, nu ar fi prima dată când puterea economică se poate dovedi mai teribilă decât puterea militară.

În prezent, când iranienii mizează mai mult pe dolar decât pe moneda naţională e clar cam în ce parte se înclină şi balanţa.

Citit 7288 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2012 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.