Austeritate în stil mediteranean

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noul acord de împrumut pentru Grecia a dat aripi burselor europene, iar lumea a început din nouă să capete încredere că moneda euro o va mai duce relativ bine cel puţin până la primăvară. Teoretic, odată cu încheierea acordului cu liderii din zona euro, premierul Lucas Papademos şi-a îndeplini principala misiune din scurtul său mandat. El a reuşit să smulgă partidelor politice promisiunea că vor continua planul de austeritate şi după alegerile anticipate din aprilie, dar a dus la bun sfârşit şi negocierile cu creditorii privaţi pentru ştergerea a nu mai puţin de 107 miliarde de euro din datoria ţării.

Cât priveşte noul împrumut, de 130 de miliarde de euro, el va veni, dar „preţul” va fi unul extrem de piperat pentru greci. Austeritate va deveni literă de lege la propriu, lichidarea datoriilor de stat urmând să fie trecută în Constituţie ca prioritate naţională! Să legiferezi austeritatea într-un stat mediteranean pare, la prima vedere, un gest mai degrabă excentric, dar oficialii europeni s-au asigurat că regula va fi respectată. Autorităţile de la Atena vor avea permanent în spatele lor reprezentanţi ai Comisiei Europene şi FMI care vor monitoriza atent fiecare mişcare.

Este prima dată când se întâmplă aşa ceva într-o ţară din spaţiul comunitar, dar, ce-i drept, este şi prima dată când o ţară comunitară intră într-o aşa criză de proporţii. Mulţi greci consideră că prezenţa la atena a „gardienilor” trimişi de la Bruxelles drept o umilinţă naţională şi o încălcare gravă a suveranităţii statului. Pe de altă parte, nici varianta unui stat suveran şi falit în mai puţin de trei săptămâni nu este varianta cea mai bună. Ironia sorţii, autorităţile de la Atena nu vor vedea în mână nici măcar un cent din cele 130 miliarde promise până în 2014.

Toate tranşele vor merge într-un cont special din care vor fi plătiţi cu prioritate creditorii. Gurile rele văd într-un astfel de ajutor o mână întinsă mai degrabă băncilor şi instituţiilor financiare care au girat îndatorarea fără limite a Greciei decât un ajutor pentru poporul elen. Este nevoie de aceşti bani pentru a evita o reacţie în lanţ distrugătoare pentru zona euro dacă Grecia s-ar prăbuşi. De altfel, pericolul ca ţara să intre în colaps este încă foarte real. Dar, cum s-ar spune,  acum, încă puţin prea devreme…

Citit 7022 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2012 19:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.