Alegeri cu spioni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În dragoste şi război este permis orice. Cum şi luptele electorale sunt tot un fel de război, atunci se poate spune că în campania pentru prezidenţialele din Rusia este permis orice. Cel puţin pentru susţinătorii lui Vladimir Putin, pentru că opoziţia mai are de-a face şi cu forţele de ordine… Iar dacă vorbim de sondaje, prezumtivul atentat pus la cale de ceceni împotriva fostului preşedinte rus, actual premier, Vladimir Putin, a picat tare bine.

Puţin suspans nu strică, mai ales că mai sunt doar câteva zile până la alegeri. În calitate de fost agent KGB, Vladimir Putin este obişnuit cu adrenalina, iar dacă din asta ar gusta şi alegătorii este cu atât mai bine. Nu ar fi prima dată când cecenii, prezentaţi acum în mediile oficiale ca „extremişti islamici”, au jucat un rol electoral în viaţa lui Putin. Încă din perioada în care era doar preşedinte aspirant, în calitate de succesor al lui Boris Elţîn, Vladimi Putin şi-a atras capital electoral prin campania militară dură dusă în Cecenia. Şi atunci, şi acum, confruntarea cu „personajele negative” cecene îi dau lui Putin aura de erou pozitiv, într-o Rusie ce are nevoie „de stabilitate”.

Dar Vladimir Putin nu este un erou. El este un supererou, dacă ar fi să ne luăm după puterea pe care a concentrat-o în mâinile sale…Nici măcar Superman sau Captain America nu ar putea rezista în faţa candidatului cu repetiţie la Kremlin, aşa cum, de altfel, s-a lăsat adesea să se înţeleagă în cursul apariţiilor electorale.

Gurile rele spun că discursul anti-american al lui Vladimir Putin e un truc vechi ce mizează pe reflexele din timpul Războiului Rece. Dar, după cum am spus, în alegerile ruse e permis orice. În fine, la o adică, Vladimir Putin oricum era favorit, dar pentru imaginea lui de supererou se cuvine şi un scor pe măsură. În perioada de glorie, el avea o popularitate de 80 la sută în preferinţele electoratului, acum ar fi fost „ruşinos” să intre în al doilea tur de scrutin pentru a se confrunta cu candidatul ofilit al comuniştilor, Ghennadi Ziuganov.

Acum, după povestea cu presupusul atentat al cecenilor, Vladimir Putin se află, potrivit sondajelor, la un mai confortabil 60 la sută în preferinţe, cu tot cu marja de eroare de câteva procente. Ironia sorţii, cecenii ar fi plănuit să-l ucidă pe Putin după ce acesta ar fi fost ales preşedinte. Cum s-ar spune,  până şi cecenii erau încrezători în victoria lui Putin!

Citit 8634 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2012 17:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.