Preţurile legumelor se vor dubla în luna martie

Preţurile legumelor se vor dubla în luna martie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Preţurile legumelor se vor dubla, în martie, ca urmare a dereglării producţiei din cauza vremii nefavorabile, a declarat joi Cristian Rusu, directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct.

Din cauza vremii nefavorabile multe ţări au fost afectate, iar producţia va fi dereglată, astfel încât oferta va fi insuficientă, iar preţurile se vor dubla, a spus Rusu, în prezenţa ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, aflat în vizită la serele din Popeşti-Leordeni.

"Partea afectată se reflectă în costurile de înfiinţare a producţiei. Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti - salată, roşii, castraveţi şi altele, iar scumpirea va fi de 100 la sută, începând de acum. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi ştiu că avem pagube, şi acum s-au repliat pe preţuri", a spus Rusu. El crede că preţurile, odată mărite, se vor menţine la acel nivel tot anul 2012.

"Tot ciclul de producţie va fi afectat, în special lunile martie şi aprilie, dar tot anul va fi decalat cu o lună-o lună şi jumătate. Am avut două tipuri de pierderi: una cauzată de vremea nefavorabilă, este vorba despre căderea infrastructurii serelor, şi o pierdere economică din cauza întârzierilor, a reparaţiilor şi a pierderilor pe care le-am avut cu seminţele ", a spus Rusu.

El a declarat că la nivel naţional sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel puţin 75-80% au fost afectate de vremea nefavorabilă din prima jumătate a lunii februarie. Din serele de la Popeşti-Leordeni, care se întind pe 90 de hectare, a fost afectată 65% din suprafaţă.

"Eu nu cred că va fi chiar o dublare de preţ, o să vedem în zilele următoare ce se va întâmpla. Dar probabil că o să vedem în luna martie o ofertă mai mică pe piaţă de salată, de castraveţi", a spus, la rândul său, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

Citit 1074 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

1 comentariu

 • postat de ion
  Duminică, 11 Martie 2012 06:37
  Altii cu apocalipsa eu cred ca le vor tripla.Daca pot ? Eu de cand s-a scumpit oul am cumparat de trei ori mai putine oua si am redirectionat achizitiile familiei catre alte alimente mai mult noi suntem pe invers postul il tinem dupa pasti acum mancam normal chiar poate mai multa carne fortati de piata si de regulile ei . In concluzie daca rosia va costa 12 lei voi manca piept cu os de 12 lei kg, sa nu intrebati de unde asa ieftin ...din piata MARE
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.