Cu arma la picior

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Norii războiului se adună deasupra Iranului. Marile puteri, inclusiv Statele Unite şi Rusia se pregătesc să facă faţă efectelor unor eventuale lovituri israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Situaţia este foarte gravă, iar la nivelul autorităţilor israeliene pare a se fi luat decizia de a se opune cu orice preţ, inclusiv cu cel al unui război, tentativei Teheranului de obţine arma atomică. Atât premierul Benyamin Netanyahu, cât şi preşedintele Shimon Perez au fost la începutul lunii la Washington, iar concluziile vizitei nu au fost deloc încurajatoare. Chiar dacă până nu demult oficialii americani s-au ferit să evoce posibilitatea unui război în Iran, în prezent chiar preşedintele Barack Obama a ieşit la rampă şi a declarat că varianta folosirii forţei împotriva Iranului este din ce în ce mai probabil.

De asemenea, prin vocea secretarului de stat, Hillary Clinton, Iranul a primit practic un ultimatum până în luna aprilie pentru a se dovedi mai flexibil în negocierile pe tema programului nuclear. Pentru ca gestul să nu fie considerat pur declarativ, emisarul Washigtonului va fi… ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acesta fiind solicitat să explice autorităţile de la Teheran că sunt în faţa „ultimei şanse”. Chiar dacă diplomatul rus nu a luat lucrurile într-un sens atât de dramatic, acesta a admis că situaţia din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai tensionată. Statele Unite nu sunt neapărat de acord cu o lovitură israeliană, mai ales că situaţia în regiune este şi aşa destul de instabilă, dar în cazul izbucnirii unui conflict, atragerea în război a Washingtonului pare aproape inevitabilă.

Prin urmare, Statele Unite au început să-şi consolideze forţele în zona Golfului Persic, pentru a preveni o eventuală blocare de către iranieni a strâmtorii Ormuz, vitală pentru transporturile de petrol. Toată lumea este conştientă că un război cu Iranul va avea un efect devastator, poate mai amplu chiar decât războiul din Irak. În acelaşi timp, o dotare a Iranului cu arma nucleară şi chiar un eventual „export” al acesteia către alte state din regiune poate transforma Orientul Mijlociu într-un butoi cu pulbere în care explozia va fi doar o chestiune de timp. Pare paradoxal că, în această situaţie, un război ar fi răul cel mai mic, dar în situaţii excepţionale ar trebui să ne aşteptăm la reacţii excepţionale.

Citit 7680 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.