UPDATE - Vezi aici de ce USL a demarat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu

UPDATE - Vezi aici de ce USL a demarat procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 17.15 - USL susţine, în documentul prin care solicită suspendarea din funcţie a preşedintelui, că Traian Băsescu "a uzurpat rolul prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului".

"Prin comportamentul său politic, Preşedintele promovează o stare continuă de încălcare a cadrului constituţional, s-a substituit rolului Guvernului în luarea deciziilor economice şi sociale şi a exercitat atribuţiile specifice funcţiei de Prim-ministru, prin încălcarea gravă a Constituţiei. Acţiunile preşedintelui au generat măsuri economico-sociale, ce au vizat categoriile sociale vulnerabile, cum ar fi pensionarii şi copiii. Traian Băsescu a contribuit la agravarea problemelor acestor categorii atunci când a susţinut cu încrâncenare tăierea sau impozitarea pensiilor sau atunci când a vrut să fie «mai dur» aşa cum chiar el însuşi aprecia în anunţul referitor la neplata alocaţiilor pentru copii", susţine USL.

USL menţionează că Băsescu declara în 8 decembrie 2010: "În orice caz, în ultima vreme am observat că România nu mai are femei, are mămici. Toată ţara asta a devenit o ţară de mămicuţe şi bebeluşi".

USL mai arată că transformarea preşedintelui într-un prim-ministru a fost asumată în mod deschis de Traian Băsescu, astfel că, deşi multe dintre actele publice au purtat semnătura lui Emil Boc sau a reprezentanţilor altor instituţii, "ele sunt rezultatul voinţei personale a lui Traian Băsescu".


UPDATE ORA 17.00 - USL susţine în documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui că Traian Băsescu "a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale", a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei.

USL susţine, în document, că preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.

În opinia USL, o acţiune a lui Traian Băsescu aflată în afara Constituţiei este decizia de a trimite Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională.

"El şi-a asumat astfel din nou rolul Guvernului, inversând rolurile prevăzute de Constituţie, care stabileşte că propunerea privind revizuirea legii fundamentale revine Guvernului", se arată în document.

USL aminteşte că, potrivit art. 150 alin. 1 din legea fundamentală, "revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot".

"În cazul de faţă proiectul de revizuire a fost trimis de către Preşedinte către Guvern care l-a restituit Preşedintelui. Curtea Constituţională a constatat elemente de neconstituţionalitate, dar Preşedintele a decis totuşi să trimită proiectul de revizuire către Parlament", menţionează USL.

Uniunea menţionează şi o declaraţie a preşedintelui Băsescu din 21 iunie 2011: "În ceea ce priveşte partea a doua a discuţiilor cu coaliţia majoritară. Am stabilit ca, în cel mai scurt timp, adică imediat după sosirea la Cotroceni a hotărârii Curţii Constituţionale, să înaintez Parlamentului, Camerei Deputaţilor proiectul de revizuire a Constituţiei, având ca principal obiectiv respectarea votului românilor la referendumul din noiembrie 2009. Este obiectivul la care m-am angajat şi pe care îl voi respecta".

USL susţine că procedura pusă în practică de preşedinte "este în mod evident o încălcare gravă a Constituţiei, atât în ceea ce priveşte demararea sa, de la Preşedinte, şi nu de la Guvern, cât şi nesocotirea deciziei Curţii Constituţionale privind conformitatea proiectului cu legea fundamentală, care este obligatorie".

"Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le «vizite» înaintea unor decizii importante", se mai arată în document.

Conform acestuia, preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav prevederile constituţionale când a declarat public, în data de 16 noiembrie 2011, că regimul personal instaurat de domnia sa nu intenţionează să respecte deciziile Curţii Constituţionale.

"Anunţul public făcut de parlamentarii PNL si PSD că se vor adresa Curţii Constituţionale, reclamând decizia conform căreia Guvernul va îngheţa pensiile şi salariile bugetare pe parcursul anului 2012, a fost urmat de o vizită surpriză la Curtea Constituţională a Preşedintelui Traian Basescu, într-o evidentă încercare de a pune presiune pe judecătorii Curţii. La putin timp, într-o intervenţie radiofonică la postul public, Traian Băsescu declara cu vădita lipsă de respect faţă de autoritatea Curţii şi faţă de Constituţie că nicio altă decizie a CCR nu va schimba radical hotărârea Coaliţiei de a menţine îngheţarea salariilor şi pensiilor, pe parcursul anului 2012", arată USL.

USL menţionează în acest sens o declaraţie a lui Traian Băsescu din 16 noiembrie 2011: "Indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională (al contestării deciziei de îngheţare a pensiilor şi salariilor la stat în 2012 - n.red.), bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti. Putem trăi împrumutând bani pentru Guvern - dar ar fi uşor să facem pe generoşii, condamnând ţara pentru anul viitor. Am mai trăit experienţa asta în 2007 şi 2008".

USL susţine că "astfel de fapte şi declaraţii reprezintă, fără echivoc, sfidarea şi încălcarea gravă a prevederilor constituţionale care statuează clar şi de necontestat supremaţia deciziilor Curţii Constituţionale".

În document sunt citate art 147 - "Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept" - şi art 1. alin. 5 - "În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie".

În opinia USL, "declaraţiile Preşedintelui denotă încă un aspect de natură să determine gravitatea faptei de încălcare a Constituţiei".

"Rolul esenţial al Preşedintelui României este acela de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a instituţiilor statului. Ori prin declaraţiile sale, acesta nu doar că nu respecta prevederile constituţionale, dar îndeamnă public la nerespectarea acestora, fapt de o gravitate sporită. De altfel, acest ultim atac la adresa Curţii se încadrează într-o serie de declaraţii ale domniei sale de natură să ducă în derizoriu Curtea Constituţională acestea culminând cu afirmaţia conform căreia «CCR acţionează ca o instituţie penibilă. Şi acum regret enorm creşterea TVA»", adaugă USL.

USL mai arată că preşedintele l-a numit la Curtea Constituţională pe Petre Lăzăroiu, pentru un al doilea mandat, cu încălcarea prevederilor art. 142, alin. 2 din Constituţie, care prevede că mandatul membrilor Curţii nu poate fi reînnoit.


UPDATE ORA 14.45 - Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (PSD) a anunţat, miercuri, că documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este finalizat, conţine 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate.

"Documentul privind suspendarea preşedintelui Băsescu este gata, este redactat şi dau ultimele semnături înainte de a fi depus la Birourile Permanente", a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc. El a adăugat că actul are 17 pagini şi cuprinde referiri la ultimii doi ani şi jumătate din mandatul preşedintelui Traian Băsescu.


UPDATE ORA 14.00 - Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după citirea şi dezbaterea documentului, joi, în plenul reunit, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult două săptămâni.

Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi şi va dezbate, joi, începând cu ora 9.00, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului.

După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Sursele citate au subliniat că acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constituţională, al cărei rol în procesul de suspendare se opreşte în această fază.

Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Surse parlamentare au mai precizat că USL doreşte ca referendumul să se desfăşoare cât mai repede, astfel că, cel mai probabil, organizarea acestuia va avea loc în cel mult două săptămâni după votul din plenul reunit al Parlamentului, pentru ca Traian Băsescu să aibă la dispoziţie cât mai puţin timp pentru campanie.


Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, la ora transmiterii acestei ştiri, că într-o oră USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

El a spus că nu crede că va fi convocat un plen comun miercuri pentru citirea documentului de suspendare a şefului statului, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla joi.

Nicolăescu a spus că va fi invitat şi preşedintele ţării pentru a-şi exprima punctele de vedere.

El a mai declarat că vor fi respectate toate prevederile legale şi constituţionale.

De asemenea, Nicolăescu a mai spus că, în funcţie de deciziile Birourilor Permanente ale Camerelor, Curtea Constituţională va fi sesizată pentru a da un aviz.

 

Citit 1567 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2012 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.