ANM: Va fi o iarnă normală pentru România, inclusiv cu viscol, ger şi ninsori abundente

ANM: Va fi o iarnă normală pentru România, inclusiv cu viscol, ger şi ninsori abundente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul acesta va fi o iarnă firească pentru România, incluzând fenomene extreme, cum ar fi ninsori abundente, viscole şi ger, temperaturile putând ajunge în zonele joase şi în jurul valorii de - 20 de grade Celsius noaptea, potrivit specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Estimările pentru vremea din perioada următoare au fost făcute de Administraţia Naţională de Meteorologie, joi, în cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice.

Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, condiţiile pentru instalarea iernii în România se vor crea după data de 23 noiembrie, în special în jumătatea de nord a ţării şi în zonele de munte. Pe de altă parte, meteorologii nu pot prevedea deocamdată când va fi prima ninsoare, acest anunţ putând fi făcut cu zece zile înainte de producerea fenomenului.

Directorul executiv ANM, Florinela Georgescu, a transmis că "trebuie să ne pregătim pentru o iarnă aşa cum este normal să fie în ţara noastră, cu toate fenomenele extreme - ninsori abundente, intensificări ale vântului, adică viscole, urmate de perioade de ger". "Nu va fi acea iarnă blândă care era aşteptată", a mai spus Georgescu.

Astfel, ea a precizat că va fi cel puţin un viscol în luna decembrie şi cel puţin două, atât în ianuarie, cât şi în februarie.

Totodată, nu ar fi exclus şi nici nefiresc ca în unele nopţi de iarnă, în zonele joase (în depresiuni şi la câmpie), temperaturile să ajungă în jurul valorii de - 20 de grade, aşa cum anul trecut au fost -23 de grade.

Nivelul precipitaţiilor, care în decembrie, conform normelor climatologice, sunt mixte - ploaie şi ninsoare, iar din ianuarie, preponderent ninsoare, va fi unul apropiat de mediile multianuale în unele regiuni ale ţării şi excedentar în altele, potrivit estimărilor sezoniere realizate de către Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, care au un grad de realizare de aproximativ 60 la sută.

Dacă aceste estimări se realizează, după acest an agricol (septembrie 2011 - august 2012) excesiv de secetos, nu se va reface rezerva de umiditate a solului la nivel optim, dar următorul an agricol nu va fi unul catastrofal, a precizat Ion Sandu.

Citit 1006 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2012 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.