AFP: România a ratat şansa fondurilor europene

AFP: România a ratat şansa fondurilor europene

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
1 comentariu

România a ratat şansa fondurilor europene, un lucru ilustrat, de exemplu, de întârzierile unui şantier la Braşov, unde cei 230.000 de locuitori ai oraşului aşteaptă de mai mulţi ani ca o autostradă să asigure legătura cu Bucureştiul şi o dezvoltare economică sigură, comentează AFP.

"Mă întâlnesc cu numeroşi investitori cărora le-ar plăcea să vină aici, dar care nu o fac din cauza dificultăţilor accesului în regiunea noastră", declară pentru AFP primarul Braşovului, George Scripcaru, fără să îşi disimuleze "frustrarea".

Bruxelles-ul a pus la dispoziţia României suma de 20 de miliarde de euro ca fonduri nerambursabile în perioada 2007-2013, cu scopul de a reduce diferenţa de dezvoltare între această fostă dictatură comunistă şi Euroa de Vest, în special în domeniul infrastructurii, scrie Jonas Mercier, autorul comentariului AFP.

România a utilizat mai puţin de 10% din sumă, reprezentând cel mai slab nivel de absorbţie în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

Un raport guvernamental privind situaţia şantierelor rutiere finanţate cu fonduri europene constata, la începutul lui noiembrie, că întârzierile erau cauzate mai ales în partea de executare a proiectelor. Constructorii nu "mobilizează utilaje şi personal suficiente", iar Compania Naţională română pentru Autostrăzi şi Drumuri nu se achită de obligaţii faţă de ei. "Probleme nu se înregistrează doar în partea de aplicare a proiectelor, ci şi în amonte, în partea de gestionare de către autorităţi", a declarat pentru AFP Septimiu Pârvu, un adjunct al directorului Asociaţiei Pro Democraţia. "Birocraţia impusă de către stat în vederea accesării fondurilor este atât de complexă, încât devine absurdă", adaugă el.

Fondurile aferente perioadei 2007-2013 pe care nu va reuşi să le cheltuiască vor fi redirecţionate către state membre, în mod proporţional cu contribuţia lor la bugetul UE.

În România, Orban pledează totuşi ca UE să aloce noi fonduri de coeziune importante pentru perioada 2014-2020. "În Franţa, delocalizările lasă mii de persoane în şomaj, în timp ce medicii noştri pleacă din România în Vest pentru salarii mai bune. Doar o apropiere a nivelurilor noastre de dezvoltare economică va putea să limiteze aceste fenomene", conchide el.

Citit 508 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2012 15:41

1 comentariu

  • postat de nicolaie Luni, 19 Noiembrie 2012 19:00 Link la comentariu
    0
    0

    Dumnezeu iti da dar nu baga in traista,este asemeni indemnului la fonduri europene.Europenii ne dau dar nu vor munci ei in locul nostru.Mai pe inteles,trebuie sa venim cu proiecte viabile si sa ne respectam obligatiile.Noi,fiind un popor care mereu ne furam caciula de la unul la altul,ne=am trezit cu fonduri.Fara sa ne gandim catusi de putin,am continuat jocul de-a baba oarba politic si nu ne-a interesat pe cine alegem.Am aruncat la varf peste tot fel de fel de habarnagii care au profitat la maxim.Au facut fel de fel de birouri si autoritati de aprobare,acreditare,apostilare la accesul fondurilor europene.Spagile au mers in asa fel incat totul s-a blocat cu succes.Regulile au fost incalcate cu buna stiinta,ca sa nu zic tupeu.Si acum plangem.Plangem datorita prostiei noastre.Nu meritam nimic.Nu meritam nici un fond pana nu suntem in stare sa ne alegem reprezentantii.Vrem hoti in frunte,nu vom primi nimic.Vor suferi smecherii si puturosii.Oamenii corecti cu initiativa se vor descurca mai greu dar vor merge inainte.Nu vor mai da spagi pe munca lor si lucrurile se vor indrepta incet incet.Fondurile si subventiile au umplut mai mult comturile excrocilor..

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.