Alba Iulia, primul municipiu din România care obține rating din partea agenției Moody's

Alba Iulia, primul municipiu din România care obține rating din partea agenției Moody's
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alba Iulia este primul municipiu din România care obține rating Moody's în urma evaluării specifice, acesta urmând să fie anunțat marți la București, au anunțat reprezentanții Primăriei.

În cadrul întâlnirii prilejuite de anunțarea ratingului determinat de Moody's Investors Service vor fi prezentate motivațiile rezultatului, perspectivele financiare și proiectele importante ale orașului. Alături de primarul Mircea Hava și alți reprezentanți ai Municipiului Alba Iulia vor participa specialiști Moody's Investors Service și VMB Partners, consilierul financiar al Primăriei care a asigurat pregătirea pentru rating.

Primăria municipiului Alba Iulia a transmis, în data de 5 februarie, solicitări pentru prezentarea unor oferte privind serviciile de credit rating către cele mai importante agenții internaționale de rating — Standard and Poor's, Fitch Ratings și Moody's. Față de cele trei oferte prezentate și ținând cont de prevederile OUG 34/2006 privind achizițiile publice, a fost aleasă oferta de credit rating a agenției Moody's, filiala din Cehia, cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, respectiv 14.900 de euro.

După finalizarea procedurii și semnarea contractului de rating au fost analizate bugetul, datoria publică locală, lichiditățile, obligațiile financiare, politica.

Îmbunătățirea accesului la fondurile europene va depinde în mod substanțial de capacitatea autorităților locale de a atrage resurse de pe piețele financiare și de noi investitori privați. Rating-ul este util și în situația în care municipiul Alba Iulia va lua decizii în sensul demarării unor proceduri pentru atragerea de investitori străini în scopul creării unor parteneriate de tip public-privat pentru o mai eficientă furnizare a serviciilor publice, a menționat, în aprilie, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Coșer.

Printre municipalitățile care au inițiat astfel de proceduri se numără București, Brașov și Oradea.

Rating-ul evaluează capacitatea de a rambursa datoria contractată și angajamentul de a onora obligațiile de plată.

Citit 730 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.