Deficit bugetar de 2,4 la sută din PIB după primele opt luni

Deficit bugetar de 2,4 la sută din PIB după primele opt luni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele opt luni ale anului un deficit de 12,97 miliarde lei, reprezentând 2,4 la sută din PIB, soldul negativ din august echivalând cu 0,3 la sută din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 116,4 miliarde lei, au fost cu 9,5 la sută mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul încasărilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei. Încasările au crescut în principal la veniturile din taxa pe valoare adăugată (TVA), cu 28,2 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi accize unde încasările sunt mai mari cu 16,2 la sută.

În structură, încasările din TVA (29,85 miliarde lei) au fost influenţate de creşterea încasărilor din operaţiuni interne cu 29,8 la sută şi a încasărilor din importurile de bunuri cu 32,8 la sută.

Veniturile din accize (12,46 miliarde lei) au fost susţinute în principal de majorarea nivelului de taxare la unele produse: motorină, benzină fără plumb, produse intermendiare şi ţigarete dar şi a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, potrivit unui comunicat al MFP.

Contribuţiile de asigurări sociale (33,14 miliarde lei) au fost cu 8,0 la sută mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Încasările din impozitul pe profit, de 7,5 miliarde lei, au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 0,6 la sută.

Cheltuielile bugetului general consolidat au însumat 129,3 miliarde lei, în creştere cu cu 1,7 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar ca procent în PIB s-au redus cu 1 punct procentual, la 23,8 la sută din PIB.

Potrivit MFP, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 12,0 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 19,55 miliarde lei, din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Pe structură, creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (24,1 la sută) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.

Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8 la sută), subvenţii (-8,1 la sută) şi asistenţă socială (- 1,5 la sută).

Potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional şi celelalte instituţii internaţionale, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească în acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4 la sută din PIB.

Citit 1916 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2011 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.