România a atras fonduri europene, dar nu suficiente

România a atras fonduri europene, dar nu suficiente
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisarul european Gunther Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane, a fost prezent la conferinţa cu tema "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană", care a avut loc, joi, la Banca Naţională a României (BNR), şi la care au mai participat preşedintele României, Klaus Iohannis, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În cadrul întâlnirii, Gunther Oettinger a explicat faptul că România are nevoie de aproape două decenii pentru ca Produsul Intern Brut (PIB) să se apropie de media statelor din Uniunea Europeană (UE). "România trebuie să aibă răbdare, toţi trebuie să avem. Evoluţia către un PIB care să se apropie de media europeană va mai dura două decenii", a declarat Oettinger, citat de news.ro.

Chiar dacă a subliniat că ţara noastră a înregistrat o creştere economică demnă de invidiat în ultimul an, o dinamică şi o dimensiune regională care au făcut ca statele vecine să vadă un model în România, comisarul european a subliniat faptul că ţara noastră ar fi putut absorbi mai multe fonduri europene. "România a profitat de fondurile europene puse la dispoziţie de UE pentru infrastructură, a absorbit multe fonduri, dar nu suficiente. De aceea, eu lupt pentru stabilizarea şi continuarea programelor de coeziune în următorii ani", a afirmat Oettinger.

El a atras atenţia că trebuie luate măsuri, în special în zona de finanţare a inovării şi cercetării, ca fracturile existente acum în Europa să nu se adâncească. "Este important ca aceste fracturi, deja vizibile, să nu devină mai adânci. Vreau să acopăr găurile din bugetul comun, nu vreau să tai din acest buget. Nu vreau sa avem cetăţeni şi state membre de clasa a doua. Trebuie să le ajutăm şi să evităm să avem două clase", a spus Oettinger.

Comisarul a atras atenţia că valori europene precum independenţa justiţiei şi libertatea de mişcare au acum duşmani, în contextul atacurilor teroriste din ultimii ani. "Trebuie să vedem ce Europă vrem să avem în următorii ani. Există noi misiuni pe care le avem în prezent de îndeplinit şi care în urmă cu cinci ani nu aveau amploarea de acum: protecţia graniţelor, securitatea, apărarea, protecţia mediului, lupta împotriva terorismului", a declarat Oettinger.

Citit 1086 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2017 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.