Statul nu va mai plăti contribuţia la sănătate pentru milioane de români

Statul nu va mai plăti contribuţia la sănătate pentru milioane de români
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Peste cinci milioane de români sunt scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS), iar statul le plăteşte CASS la fondul naţional unic de asigurări de sănătate. De la 1 ianuarie 2018, nimeni nu va mai plăti contribuţia la sănătate pentru aceştia, a anunţat Guvernul, printr-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Sănătăţii. Dacă proiectul va fi aprobat în forma actuală, sistemul sanitar va fi susţinut de numai 6,8 milioane de români, informează Economica.net.

Nu mai puţin de 5,04 milioane de români sunt, în prezent, scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS), iar pentru imensa majoritate a acestora statul este cel care virează CASS la fondul naţional unic de asigurări de sănătate, reiese dintr-o statistică realizată anual de Economica, pe baza datelor oficiale comunicate de CNAS. În această situaţie se află următoarele categorii de asiguraţi: 4,39 milioane de pensionari, peste 400.000 de persoane care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, în jur de 112.000 de persoane aflate în concediu pentru creşterea copilului, peste 97.200 de oameni care ori au indemnizaţie de şomaj, ori sunt beneficiari ai alocaţiei de sprijin, în jur de 39.000 de oameni care execută o pedeapsă privativă de libertate, se află în arest la domiciliu sau în arest preventiv, precum şi cei care se află în executarea măsurilor prevăzute la art. 109, 110, 124 şi 125 din Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv cele care se află în perioada de amânare sau întrerupere a executării pedepsei privative de libertate, dacă nu au venituri. Scutite de la plata CASS sunt şi alte persoane, însă numărul acestora este nesemnificativ. Toate aceste categorii de asiguraţi sunt, în prezent, scutite de la plata contribuţiei la sănătate, aceasta fiind plătită în numele asiguraţilor preponderent de către stat şi într-o mică măsură de către angajatori. De la 1 ianuarie 2018, cei peste cinci milioane de români vor fi, în continuare, scutiţi de la plata CASS, dar pentru ei nu va mai plăti nimeni contribuţia la sănătate, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii Sănătăţii (Legea nr. 95 din 2006). Ei se vor alătura celor 5,27 de milioane de români asiguraţi la sănătate, majoritatea copii şi coasiguraţi, pentru care nimeni nu plăteşte în prezent contribuţia şi nici nu o va plăti anul viitor.

Prin urmare, de la 1 ianuarie, vom avea în total peste 10,30 milioane de români asiguraţi la sănătate, pentru care nimeni nu va mai vira contribuţia la fondul de sănătate, relatează Economica.net. Mai puţin de 6,8 milioane de români plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate, reiese dintr-o statistică Economica. Aceştia sunt salariaţi, liber profesionişti, persoane care plătesc CASS la nivelul salariului minim pe economie, persoane fizice care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, persoane care sunt asigurate la sănătate în raport cu venitul din agricultură.

De la 1 ianuarie 2018, contribuţia la sănătate se va plăti în cotă de zece la sută şi va cădea în sarcina salariatului.

Citit 4975 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2017 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.