România, codaşă la finanţarea cercetării

România, codaşă la finanţarea cercetării
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în 2016, în medie, 2,03 la sută din Produsul Intern Brut pentru cercetare, pe ultimele poziţii fiind Letonia şi România, care au alocat cercetării doar 0,44 la sută, respectiv, 0,48 la sută din PIB, arată datele publicate de Eurostat. În schimb, două state membre UE au alocat cercetării mai mult de 3 la sută din PIB, Suedia (3,25 la sută) şi Austria (3,09 la sută).

În total, statele membre UE au cheltuit peste 300 de miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare în 2016. Comparativ cu alte mari economii ale lumii, procentul din PIB alocat cercetării în UE este mai mic decât în Coreea de Sud (4,23 la sută din PIB), Japonia (3,29 la sută din PIB) şi SUA (2,79 la sută din PIB).

În aproape toate statele membre UE, inclusiv în România, companiile din sectorul de business sunt principalul sector responsabil pentru cheltuielile de cercetare şi dezvoltare, urmate de sectorul de învăţământ superior, sectorul guvernamental şi sectorul privat nonprofit. România se situează însă pe primul loc în UE când vine vorba de ponderea cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare în sectorul guvernamental (33 la sută), de trei ori mai mult decât media din UE (11 la sută).

Citit 961 ori Ultima modificare Duminică, 03 Decembrie 2017 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.