Fugă printre castelele şi legendele de pe Rin la preţ redus (FOTO)

Fugă printre castelele şi legendele de pe Rin la preţ redus (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Chiar nu trebuie să deţii inelul fermecat al nibelungului ca să te poţi scălda în legendele care curg odată cu apele Rinului, un loc cu nimic mai prejos decât alte destinaţii turistice mai populare la noi. Dacă ai de petrecut câteva zile în Germania, nu trebuie să ratezi ocazia de a face o minicroazieră de măcar o zi pe unul dintre cele mai importante fluvii al Europei, fără să plăteşti mii de euro de persoană.

După o minimă documentare pe internet, am ales să mergem cu trenul de la Raunheim (un orăşel aflat la câţiva kilometri de Frankfurt), la Bingen, staţiune aflată la poalele munţilor, pe malul Rinului, acolo unde fluviul începe să se îngusteze, şerpuind printre stânci. De aici începe de fapt zona care-i interesează pe turişti. Deşi ne-am deşteptat la şase dimineaţa şi am făcut o înviorare de vreo patru kilometri, din locul unde era ancorat vaporul nostru până la gară, trenul cu care plănuisem să plecăm la 6,53 fix a trecut frumos pe lângă noi, care ne chinuiam să îmbunăm automatul care elibera bilete. Ceva mai multă rezervă de timp n-ar strica, mai ales atunci când nu stăpâneşti aşa de bine limba. Totuşi trenurile în Germania circulă foarte des, iar noi am avut la 15 minute următoarea legătură pentru Mainz, oraşul unde trebuia să luăm un alt tren spre Bingen. Un bilet dus-întors Raunheim-Bingen, valabil toată ziua (adică puteai opri în orice staţie de pe ruta respectivă şi să reiei apoi călătoria şi într-un sens şi în celălalt) a costat 16 euro de persoană şi, probabil, ar fi fost şi mai ieftin dacă am fi făcut rezervarea pe internet.

Cum înveţi ce înseamnă turismul la Bingen

Am ajuns pe malul Rinului la Bingen în jurul orei opt dimineaţa, iar locul mi-a inundat toţi porii cu sentimentul acela plăcut că viaţa e făcută din bucurii simple. Locul era, deocamdată, cam pustiu, aşa că am putut admira în voie imensele culturi de viţă-de-vie de pe malul celălalt, aliniate precum soldaţii, pe culmea muntelui terasat la mare artă de gospodăroşii nemţi. Tot pe malul celălalt, la Rüdesheim, ţâşneau dintre vii şi păduri zidurile Castelului Brömserburg, construit chiar lângă apă, în anul 1000. Este cel mai vechi de pe Rin şi a fost reşedinţa arhiepiscopilor de Mainz şi apoi a mai multor dinastii de cavaleri. Acum, aici este Muzeul Vinurilor, care deţine şi o impresionantă colecţie de pahare şi este un loc foarte popular pentru turiştii care doresc să deguste un pahar din vinurile produse local. Pe colinele din jurul Rüdesheimului, nicio palmă de pământ n-a rămas necultivată şi există şi acum podgorii vechi şi de trei secole care produc vinuri apreciate internaţional şi vândute în licitaţii pe toate continentele.

Toate aceste lucruri puteai să le afli fără să fi trecut măcar pe celălalt mal. Autorităţile din Bingen au "plantat" din loc în loc nu numai postere cu atracţiile lor turistice, ci şi ale oraşului vecin, pentru că aşa se pot atrage mai mulţi vizitatori. Cafenelele şi restaurantele de pe chei au început să-şi aranjeze deja mesele pentru vizitatori. În dreptul unui ponton, chelnerii înşiraseră pe mese rânduri-rânduri de pahare şi  pregătiseră sticle cu diferite sortimente de vin, în aşteptarea pasagerilor unui vas de croazieră, care urmau să fie întâmpinaţi ca la nuntă. De-a lungul cheiului o mulţime de pontoane aparţinând diferitelor firme de croazieră. N-am putut să nu remarc şi un panou uriaş, amplasat tot pe un ponton, special pentru clienţii unui restaurant care au putut urmări astfel meciurile Campionatului Mondial într-o manieră inedită. Am cumpărat bilete de la compania de vase de croazieră KD Rhine, care făceau trasee de-o zi, oprind în toate orăşelele. Un bilet Bingen - Koblentz dus-întors costă 49 de euro, în timp ce doar dus era 41 de euro. Prin urmare, firma încuraja pentru câţiva euro în plus să apelezi tot la serviciile ei, politică pe care am observat-o şi în alte părţi în Germania. Mai mult, dacă sunteţi inspiraţi să faceţi rezervarea de pe internet, preţul scade chiar şi cu 10 euro. Comparativ, în funcţie de sezon, de firme şi de serviciile oferite, o croazieră de câteva zile pe Rin costă de la 1.200 de euro timp de cinci zile, şi poate ajunge până la 700 de euro pe noapte.

Fugă printre castelele şi legendele de pe Rin la preţ redus (II)

Citit 5322 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2018 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.