Rabat, un oraș mai frumos decât ai crede

Rabat, un oraș mai frumos decât ai crede
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Rabat e actuala capitală administrativă şi politică a Marocului, în "funcţiune" din 1956, an în care ţara şi-a căpătat independenţa. Este un oraş frumos, o mică bijuterie cu arhitectură colonială, cu bulevarde largi şi cu o atmosferă liniştită, mai degrabă provincială, dar foarte prietenoasă şi colorată.

Ce poţi să vezi în Rabat? În primul rând, medina (oraşul vechi), singurul lucru pe care l-au găsit francezii care au ajuns aici la începutul secolului 20. Oudayas Kasbah, cum se numeşte, a fost ridicat iniţial în secolul 12 şi reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului. A adăpostit triburi arabe, emigranţi andaluzi şi sultani marocani.

Autentic şi calm, cu case ale căror ziduri sunt predominant vopsite în albastru, cu magazine tradiţionale şi tot felul de monumente micuţe, la fiecare pas, cu surprinzătoare galerii de artă şi cu multe, foarte multe pisici. Îţi transmite un oarecare sentiment de romantism şi aventură acest oraş fortificat cu un zid care datează din secolul 17, ce parcă ţine laolaltă casele să nu se prăbuşească în râul Bou Regreg, care conectează oraşul cu apele Atlanticului şi de-a lungul căruia timpul pare încremenit.

Rabat are o istorie relativ recentă, a apărut în anul 1146, când conducătorul Abd al-Mumin a construit o cetate solidă, de unde plănuia să-şi lanseze atacurile asupra Iberiei. Cetatea a cunoscut o dezvoltare fulminantă, devenit extrem de importantă din punct de vedere militar, aşa încât în 1170 i s-a spus Ribatu I-Fath - "cetatea victoriei", denumire de la care-i derivă, în fapt, şi numele actual.

Cel care şi-a pus însă o amprentă solidă asupra oraşului a fost califul Yaqub al-Mansur, care  a mutat capitala imperiului său la Rabat. A reconstruit zidurile, a angajat un trib arab (Oudayas) pentru a apăra oraşul şi a început construcţia celei mai mari moschei de la acea vreme (sec. 12), una pe care, din păcate, nu a apucat să o termine, din cauza faptului că a fost răpus. Dar ruinele acelei construcţii impresionante se pot vedea şi astăzi în Rabat, alături de Turnul Hassan.

După frumoasa plimbare prin medina Rabatului şi după ce aţi admirat priveliştea asupra râului Bou Regreg, care separă capitala de oraşul Sale, mergeţi la mausoleul regelui Mohamed al V-lea şi la Turnul Hassan.

Mausoleul, construit în 1971, este o mică operă de artă, aflată faţă-n faţă cu Turnul Hassan, pe esplanada Yacoub al-Mansour. Mormântul adăposteşte nu doar trupul lui Mahommed al V-lea ci şi pe cele ale fiilor lui, Regele Hassan al II-lea şi Prinţul Abdallah. O construcţie superbă, în stil arhitectonic alaouit, de culoare albă, cu acoperiş cu ţigle verzi, culoarea Islamului. Pe esplanada respectivă, între cele două monumente, se află ruinele moscheei despre care vorbeam mai sus.

Mausoleul e păzit continuu de trupele regale şi de agenţi de securitate. Interiorul este structurat pe două niveluri. La cel de jos se află mormintele lucrate din onix alb, care pot fi admirate cel mai bine de la balconul aflat la nivelul superior, ce înconjoară mausoleul pe interior.

Turnul Hassan, care "priveşte" mausoleul de la o distanţă de câţiva zeci de metri, e o relicvă a ceea ce a însemnat arhitectura de secol 12 a Marocului. El este, în fapt, un minaret neterminat ce trebuia să aparţină de moscheea Hassan, construcţie începută în 1195, în timpul domniei conducătorului Yacoub El Mansour.

Moscheea lui Hassan trebuia să fie la acea vreme o construcţie fabuloasă, prea mare, totuşi, pentru un oraş aşa mic cum era, atunci, Rabat. Trebuia să includă alte clădiri importante de jur-împrejur, proiectul urmărind realizarea unui loc de rugăciune, un sanctuar dar şi o zonă de socializare. 44 de metri are Turnul Hassan, dar el trebuia să fie dublu. Cel puţin asta fusese intenţia lui El Mansour.

Fiecare latură a turnului are 16 metri, el fiind ornamentat la exterior cu o frumoasă caligrafie islamică, modele similare întâlnite şi pe Turnul Giralda, din Sevilla. În turn nu se urcă pe scări, ci există rampe, pe care odinioară urcau şi animalele care cărau materialele de construcţie necesare ridicării părţii superioare a clădirii.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 4080 ori Ultima modificare Duminică, 26 August 2018 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.