Șase motive pentru a vizita Bosnia si Herţegovina

Șase motive pentru a vizita Bosnia si Herţegovina
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În timp ce Croația este invadată de mii de turiști în fiecare vară, țara vecină Bosnia și Herțegovina nu este la fel de populară. Mulți turiști încă își aduc aminte de conflictul care a avut loc aici în anii ’90, dar, după două decenii, această țară a devenit una dintre cele mai interesante destinații turistice din Europa. Acestea sunt șase motive pentru care trebuie să vizitezi acest stat din fosta Iugoslavie.

Capitala superbă: Sarajevo

Aproape trei sferturi din capitala Bosniei și Herțegovina a fost distrusă sau avariată de bombele din timpul războiului, dar, de atunci, Sarajevo și-a recăpătat din strălucirea din trecut. Centrul său istoric îmbină cultura estică cu cea vestică, iar turiștii au impresia că se află într-un oraș hibrid între Viena și Istanbul. Trecutul otoman al capitalei bosniace încă poate fi observat pe străzile pietruite din jurul vechiului bazar Bascarsija. Aici, domuri verzi tronează deasupra bazarurilor înghesuite pe alei înguste. În același timp, relicve din timpul Imperiului Austro-Ungar pot fi admirate pe străzile din apropierea moscheii Ferhadija. Totuși, o parte din pereții blocurilor încă mai păstrează urmele gloanțelor, evocând trecutul recent al orașului.

Zonele naturale superbe

O simplă excursie prin Bosnia și Herțegovina este suficientă pentru a te îndrăgosti de peisajele acestei țări – munții dramatici brăzdați de râuri turcoaz și cascade cristaline. Deși această țară are doar 25 de kilometri de coastă la malul mării Adriatice, care, de multe ori, este pusă în umbră de golfurile din Croația și Muntenegru, Bosnia câștigă la capitolul văi superbe și peisaje montane de neuitat.

Satele istorice

Deși este ușor să petreci zile, dacă nu chiar săptămâni, explorând Sarajevo, nu ar trebui să ratezi ocazia de a explora și alte orașe. Mostar este una dintre cele mai spectaculoase localități din această țară, cu arhitectură otomană perfect conservată și faimosul său Stari Most (Podul Vechi). Acest pod a fost bombardat în timpul războiului bosniaco-croat din 1993, dar, de atunci, a fost reconstruit. De asemenea, nu ar trebui să ratezi nici Pocitelj, ce datează din perioada Otomană, în sudul statului, lângă granița cu Croația. Jajce, în nord-vestul Bosniei, este un sat superb peste care tronează o fortăreață medievală cu o cascadă dramatică chiar la baza localității.

Cultura cafelei bosniace

Cafeaua este temelia vieții sociale în Bosnia și Herțegovina. Deși cafeaua bosniacă poate semăna cu varietățile turcești, localnicii insistă că este complet diferită. Cafeaua fină este preparată cu apă fiartă într-un vas metalic numit „dzezva”. Apoi lichidul este trecut prin sită, până când capătă o culoare deschisă, și este turnat într-o cană denumită „fildzan”. Cafeaua este servită cu cuburi de zahăr pentru a tăia din gustul amar a băuturii. Deși multe dintre cafenelele bosniace încă păstrează tradițiile otomane, o mulțime de alte localuri au adoptat obiceiurile occidentale, servind cafele tari alături de felii de tort.

Diversitatea etnică și religioasă

Bosnia și Herțegovina a fost dintotdeauna o țară cunoscută pentru comerțul său, astfel că a avut și o populație diversă. Astăzi pe străzile orașelor vei auzi chemarea la rugăciune a moscheilor, urmate apoi de sunetul clopotelor bisericilor. În centrul capitalei, o moschee, o sinagogă, o biserică catolică și una ortodoxă se pot găsi în același cartier.

Tărâm al aventurii

Turiștii pasionați de aventură vor avea ce face în această țară. Munții stâncoși sunt perfecți pentru drumeții și alpinism, dar și pentru curse cu biciclete, rafting și parapantism. Totuși, dacă te avânți în afara traseelor stabilite, trebuie să ai grijă deoarece în unele zone încă se mai găsesc mine neexplodate din timpul războiului.

Sursa: tion.ro

Citit 29822 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2019 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.