Cum şi-a căpătat Lacul Roșu supranumele de Lacul Ucigaș

Cum şi-a căpătat Lacul Roșu supranumele de Lacul Ucigaș
O destinaţie superbă de vacanţă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Multe locuri din România și din lume au legendele ale formării și provenienţei numelui. Unele sunt amuzante, iar altele înclină mai mult spre macabru. Vom vorbi astăzi despre Lacul Roșu și despre renumele său de Lacul Ucigaș.

Istoria denumirii

În mentalul colectiv din zona Neamțului și Harghitei, există trei denumiri ale acestui loc minunat, care este în același timp cel mai mare lac de baraj natural din țară: Lacul Roșu, Lacul Ghilcoș şi Lacul Ucigaș. Să le luăm pe rând și să vedem ce înseamnă fiecare!

Denumirea Lacul Roșu provine de la Pârâul Roșu, unul dintre pârâurile care alimentează lacul. Acest pârâu trece prin straturi de roci de culoare roșie, bogate în oxizi și hidroxizi de fier. Astfel, apa capătă o ușoară nuanță roșiatică, în anumite condiții de lumină. De aceea, denumirea oficială a acestui lac de baraj natural este Lacul Roșu.

 

Denumirea Lacul Ghilcoș este folosită de minoritățile maghiare din zonă, ca alternativă pentru Lacul Roșu. Poate că nu vă sună cunoscută această denumire, dar dacă o veţi folosi în zona Harghita, veţi vedea că toți localnicii o cunosc și chiar o preferă denumirii românești de Lacul Roșu.

Am ajuns și la supranumele de Lacul Ucigaș. Probabil vă întrebaţi cum a ajuns un loc atât de liniștit și de minunat să aibă un astfel de renume. Așa că hadeţi să aflăm legenda din spatele acestei denumiri! Se spune că infiltrațiile de apă din lac în sol au declanșat, cu mult timp în urmă, o mare surpare de teren în zona respectivă. A fost o surpare atât de mare a unui versant, încât un sat întreg a fost acoperit complet de pământ și pietre. Bineînțeles, toți oamenii și toate animalele din localitate au fost ucise de surpare. Sângele curgea râuri și, ajungând în apă, a colorat-o în roșu. Astfel, lacul a devenit unul sângeriu. Un lac ucigaș. Așa explică localnicii supranumele de Lacul Ucigaș care este atribuit Lacului Roșu. Nici nu contează dacă această legendă este adevărată sau nu, important este că locul este unul superb.

Lacul Roşui se află în imediata vecinătate a Cheilor Bicazului, despre care vom vorbi într-un alt articol.

Informații utile

Lacul Roşu se află la confluența Munților Suhardul Mic și Suhardul Mare. Lacul este alimentat de patru pâraie de mari dimensiuni și 12 cursuri de apă mai mici, a căror existență este intermitentă, determinată de cantitatea de ploi din zonă.

Indiferent că ajungi pe malul lacului dinspre Harghita sau dinspre Bicaz/ Cheile Bicazului, efectul vizual pe traseu este același: wow! Lacul Roșu este o stațiune montană de excepție, prin frumusețea peisajelor. Zona este superbă și merită cu prisosință să îi acordaţi cel puțin un weekend pe an. De aceea, vă încurajăm să alegeţi această destinație pentru următorul concediu.

Vara este o reală plăcere să fugiţi din arșița orașului și să ajungeţi aici, la munte, la răcoare. Aerul curat și sănătos de munte va fi benefic întregii dumneavoastră familii. Pentru relaxare, puteți alege o multitudine de trasee montane.

În anotimpul rece, aveţi o paletă largă de sporturi de iarnă pe care le puteţi practica în zonă. Totuși, în timpul iernii, ar trebui să aflaţi informații oficiale despre cum se circulă în Cheile Bicazului, dacă decideţi să veniţi pe acest traseu până la lac.

Citit 4577 ori Ultima modificare Duminică, 28 Noiembrie 2021 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.