Locuri din lume în care românii se pot simți ca acasă

Locuri din lume în care românii se pot simți ca acasă
Grecia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Atunci când vine vorba despre cele mai bune destinații turistice, sunt multe criterii care ar putea determina călătorul obișnuit să aleagă opțiunea care se potrivește cel mai bine pentru el. Fie că vorbim despre cea mai ieftină ofertă, cel mai bun meniu all-inclusive, cea mai exotică destinație sau cele mai multe obiective turistice, fiecare preferință pentru vacanță este unică și ușor de personalizat. Există și cazuri în care românii, dorind ceva familiar, aleg o destinație aproape de casă, în care, neobișnuit sau nu, foarte mulți hotelieri și patroni de restaurante vorbesc limba română.

Ca urmare a popularității unor destinații turistice, mulți străini au învățat limba română, au introdus meniuri în limba română și chiar acceptă bani din țara noastră. Fie că speră să atragă mai mulți clienți, fie că vor doar să le facă pe plac celor care deja au sosit, strategia pare să funcționeze, o arată cifrele. Dar unde sunt aceste locuri "magice", unde limba română este vorbită ca atunci când ne-am plimba prin centrul Bucureștiului? 

Hajdúszoboszló, Ungaria

Aflată la o distanță relativ mică de granița cu România, ușor-accesibilă de la punctul de trecere al frontierei de la Borș, această localitate este una dintre cele mai populare destinații din Ungaria, fiind depășită doar de lacul Balaton din partea opusă a țării și de capitala Budapesta.

Localizată în partea de est a țării, Hajdúszoboszló este una din multele destinații turistice din Ungaria care se folosește de potențialul oferit de natură: apa termală. Deși nu are decât o populație de aproximativ 23.000 de locuitori, turiștii din sezonul călduros depășesc cu mult acest număr! Cozile de la intrarea în cele două spații-gigant cu ștranduri devin infernale, dar așteptarea merită mai mult decât v-ați imagina. Zeci de bazine cu apă caldă, călduță sau rece, cu iod sau fără, cu bule, cu jeturi și cu fântâni îi așteaptă pe turiștii dornici de relaxare. Prețurile sunt mult mai mici decât la faimosul Therme din București, intrarea la piscină costând 1.600 de forinți (aproximativ 23,7 lei) pentru adulți, în perioada 1 iulie - 31 august.

Surpriza vine atunci când îți dai seama că toate indicatoarele, panourile informative, meniurile și chiar anunțurile audio sunt redate și în limba română. Chelnerii și mulți hotelieri vorbesc, de asemenea, limba română, fie că au învățat, fie că sunt mulți români printre ei. Ce dovadă mai bună vreți că românii sunt bine primiți de vecinii noștri din vest?

Litoralul bulgăresc

Dându-și seama de potențialul pe care l-ar putea avea țara, bulgarii au investit masiv în stațiunile de la Marea Neagră. Orașe precum Balcic, Nisipurile de Aur, Sunny Beach sau Varna primesc turiști din toată lumea, dar mai ales din România. Meniurile sunt scrise și în limba română, iar hotelierii și chelnerii au învățat să vorbească româneşte, ținând cont că doar câteva sute de kilometri îi despart pe bucureșteni de aceste destinații din sud.

Totodată, bulgarii au înțeles turismul și oferă foarte multe pachete all-inclusive la prețuri acceptabile, iar numărul mare de turiști este dovada că strategia funcționează.

Destinațiile exotice din Grecia

La fel ca în Bulgaria, dar la Marea Mediterană, se află orașe, orășele și insule care primesc zeci de mii de turiști români în fiecare sezon. Și aici sunt la mare căutare pachetele cu mâncare și băutură incluse în preț, dar și numeroasele opțiuni de croazieră, plimbări cu vaporul, explorări ale insulelor și ale plajelor exotice. Culoarea apei conferă un peisaj unic Greciei, la fel cum nisipul fin și clima blândă completează oferta pentru una dintre cele mai frumoase experiențe turistice, la prețuri relativ bune. Paralia Katerini este unul dintre locurile în care limba română este vorbită pe străzi, iar patronii sunt în stare să facă orice pentru a atrage cât mai mulți români.

Citit 3003 ori Ultima modificare Duminică, 15 Mai 2022 02:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.