Lacătele iubirii, poveşti suspendate în numele dragostei (FOTO)

Lacătele iubirii, poveşti suspendate în numele dragostei (FOTO)
Podul iubirii București. Sursa: fotostefan.ro
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Obiceiul de a pune lacăte pe poduri în numele dragostei vine din urmă cu un secol, când o poveste romantică deschidea calea unui ritual care s-a răspândit în toată lumea. Astăzi, milioane de astfel de însemne stau suspendate deasupra apelor, din Franța până în Australia.

Punctul de pornire al obiceiului de a „securiza” iubirea printr-un lacăt montat pe un pod ar veni din vremea Primului Război Mondial, când o tânără profesoară din Serbia, Nada, se îndrăgostea de un ofițer, Relja. După ce și-au spus legămintele, bărbatul a plecat pe front, în Grecia, unde... s-a îndrăgostit de o altă femeie, rupând astfel logodna cu Nada. Povestea spune că tânăra din Serbia nu și-a revenit niciodată după această lovitură. Nu s-a căsătorit și a murit de inimă rea. Cum istoria sa tristă s-a derulat sub ochii localnicilor, tinerele fete din Vrnjacka Banja au prins obiceiul de a scrie numele lor și ale logodnicilor pe lacăte, montându-le pe podul pe care se întâlneau Nada și Relja.

Podurile pariziene, sufocate de tradiție

Europa a fost contaminată de acest ritual la începutul anilor 2000. Poate cel mai renumit astfel de loc este, cum altfel, în „orașul iubirii”, Paris, pe Pont des Arts, ca și pe Pont de l’Archevêché sau pe pasarela Léopold-Sédar-Senghor. Per total, lacătele iubirii sunt prezente pe 11 poduri ale Senei, întinzându-se și prin parcuri. Mulți turiști consideră în mod eronat că aceasta este o veche tradiție pariziană și adaugă alte și alte lacăte peste cele deja existente. În ultimii ani, pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru monumentele orașului (care a culminat cu prăbușirea unei părți din Pont des Arts în 2014) a determinat autoritățile să încerce să ia măsuri, dar înlăturarea lacătelor dintr-o parte a dus la apariția lor, în număr și mai mare, pe alt pod al metropolei.

Îndrăgostiți direcționați în Bamberg

Lacătele iubirii sunt prezente și în Germania. Deși în această țară există amendă în multe orașe pentru ataşarea lacătelor pe poduri, asta nu i-a împiedicat pe îndrăgostiți să le amplaseze în Bamberg mai ales, cu atât mai mult cu cât au fost chiar invitați să facă asta, evident, în scop turistic. Câteva luni mai târziu, autoritățile au realizat că rugina periclita serios podul, așa că au anunțat că înlătură lacătele. Dar protestele localnicilor au fost mai puternice, iar simbolurile iubirii au rămas.

Lacătele iubirii în Cluj

În orașul din inima Transilvaniei, lacătele iubirii și-au făcut pentru prima dată apariția, ca fenomen, în noiembrie 2011. Apoi, cu ocazia Zilei Îndrăgostiților (februarie 2012), autoritățile au amenajat suporturi speciale la cele două capete ale Podului Elisabeta, pentru ca acest obicei să nu afecteze structura podului, iar îndrăgostiții să beneficieze de un spațiu mai deosebit (suporturile erau în formă de inimioară). Apoi, în anul 2013, a fost organizat inclusiv un eveniment (padlock Cluj) care îi invita pe îndrăgostiți să își declare iubirea aici, pe Podul Elisabeta.

Podul iubirii din București

Inițiativa a fost luată de cei de la Chambers, anunțând pe Facebook pentru a atrage cât mai mulți îndrăgostiți: “Haideţi să facem Podul Îndrăgostiţilor din Bucureşti! Vino cu partenerul şi încuie lacătul dragostei pe Podul Izvor. Fie că preferaţi Valentine’s Day sau Dragobete, podul Izvor aşteaptă să fie completat cu lacătul vostru!”

Podul Minciunilor – un simbol veritabil al oraşului Sibiu

Iniţial, podul a fost realizat din lemn. 200 de ani mai târziu, în 1859, Podul Minciunilor a fost reconstruit, fiind primul pod din România realizat din fontă turnată. Pasarela pietonală este construită deasupra străzii Ocnei şi face legătura între Oraşul de Jos şi Oraşul de Sus. În urmă cu 11 ani, Podul Minciunilor a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judeţul Sibiu şi reprezintă un simbol veritabil al oraşului fostă capitală culturală europeană. În prezent, Podul Minciunilor este considerat un loc romantic, pe care se întâlnesc îndrăgostiţii pentru a-şi jura dragoste veşnică şi pentru a prinde lacăte ale iubirii de grilajul lui.

Foto 1, galerie. Podul minciunilor Sibiu. Foto 2. Podul iubirii București (Sursa: fotostefan.ro). Foto 3. Franța. Foto 4. Podul iubirii Bamberg. Foto 5. Podul iubirii Cluj:

Citit 5421 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2022 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.