Cea mai bună DESTINAŢIE CULINARĂ din lume
Foto: Sursa foto: Luis Camacho/XINHUA

Cea mai bună DESTINAŢIE CULINARĂ din lume
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peru a fost distins, pentru al patrulea an la rând, cu World Travel Awards, echivalentul premiilor "Oscar pentru Turism", care recompensează anual "cea mai bună destinaţie culinară din lume", relatează EFE. Premierea a avut loc sâmbăta trecută în Maroc, la hotelul Mazagan Beach Resort, de pe malul Atlanticului. Organizatorii au subliniat că Peru s-a consolidat în regiunea latino-americană şi în lume ca punct de reper al gastronomiei, în asemenea măsură încât există turişti care vin în această ţară doar pentru descoperi şi a se bucura de bucătăria peruană. Ministrul peruan al comerţului exterior şi turismului, Magali Silva, a trimis un mesaj de mulţumire pentru acest premiu pe care l-a considerat "o recunoaştere pentru toţi peruanii care iubesc şi păstrează tradiţiile transmise din generaţie în generaţie".

Premiul a fost ridicat de Bernardo Muńoz, consilier economic şi comercial al Republicii Peru la Madrid, care a ţinut să dedice această distincţie tuturor membrilor lanţului productiv alimentar care fac eforturi în fiecare zi pentru a face posibil ca gastronomia peruană să se ridice la acest nivel. "Bucătăria peruană este un cumul al multor eforturi şi este totodată o sinteză a multor culturi, africană, spaniolă, chineză sau japoneză; cel mai important pentru noi este să putem împărtăşi lumii această experienţă culinară şi culturală", a subliniat el. Pentru a da o idee despre importanţa bucătăriei peruane, el a reamintit că în ţară există 80 de institute în domeniu, pe lângă cele cinci universităţi absolvite anual de 15.000 de studenţi. Potrivit datelor oficiale, în acest sector lucrează direct sau indirect 5,5 milioane de persoane (de la agricultură şi ferme de animale până la restaurante sau transport).

Deşi este dificil să fie evaluată ponderea exactă a gastronomiei în PIB naţional, procentul cheltuielilor pentru alimentaţie este estimat la peste 9 la sută. Boom-ul gastronomiei peruane a început mai întâi la nivel naţional: dacă în 2009, 4 la sută dintre peruani obişnuiau să ia masa în oraş, cinci ani mai târziu acest procent a crescut la 36 la sută. Aproximativ 380.000 de persoane, reprezentând 7 la sută din populaţia activă a ţării, lucrează în domeniul alimentaţiei şi restaurantelor. Printre virtuţile gastronomiei andine se numără o amplă biodiversitate, precum sutele de soiuri de cartofi, porumb sau cereale (precum quinua), legume şi fructe care sunt diferite în funcţie de regiunile în care se cultivă: pe ţărm, în junglă sau pe dealuri. Premiile Wolrd Travel Awards au fost acordate patru ani la rând Republicii Peru, considerată cea mai bună destinaţie culinară din lume. Precedentele ediţii au fost organizate, înainte de Maroc, la New Delhi, Dubai şi insulele Bahamas. (Sursa: agerpres.ro)

Citit 1550 ori Ultima modificare Vineri, 19 August 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.