Myanmar/ TEMPLELE PIERDUTE din inima junglei
Foto: Sursa foto: southernmyanmar.com

Myanmar/ TEMPLELE PIERDUTE din inima junglei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În Myanmar, se află un complex de sute de temple mistice. Aflându-se în mijlocul unei jungle, natura le revendică, iar tempelele sunt deteriorate din ce în ce mai mult. Cu toate că sunt adevărate simboluri ale culturii buddhiste, doar câteva dintre ele au fost restaurate şi îmbrăcate în aur.

Ascunse în inima junglei din Myanmar, sutele de temple închinate lui Buddha stau să se prăbuşească, zona nefiind foarte accesibilă pentru turişti sau specialişti. Din acest motiv, majoritatea acestor astfel de temple sunt necunoscute, inclusiv localnicilor. Printre crengile arbuştilor care se întind peste ele, templele prezintă minunate decoraţiuni arhitecturale, care reprezintă fiinţe celeste sau animale mitologice, care nu se mai regăsesc pe pereţii niciunei pagode recente. Unele temple adăpostesc basoreliefuri care îl reprezintă pe Buddha.

Ceea ce le face speciale sunt acoperişurile ascuţite, care se presupune că ar reprezenta o trompă de elefant. Cu toate că sunt câteva sute de astfel de temple în acest complex, aceste lăcaşuri dedicate meditaţiei nu sunt meţionate în nicio sursă istorică a Myanmarului. Una dintre teorii este aceea că ele au fost construite de către împăratul indian Ashoka, care în secolul al III-lea î. Hr a trimis în Asia călugări pentru a răspândi buddismul. De asemenea, mai există şi teoria conform căreia ele au fost ridicate de către un rege al Myanmarului, în secolul al XVII-lea. Însă pentru niciuna dintre aceste teorii nu există dovezi de niciun tip.

Aspectul cel mai îngrijorător este acela că niciunul dintre aceste temple nu este protejat, multe dintre ele fiind într-o stare de degradare avansată. Sursa: historia.ro

Citit 2617 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.