Ţara Moţilor/ Primul muzeu viu din România vă aşteaptă

Ţara Moţilor/ Primul muzeu viu din România vă aşteaptă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Atunci când abia împlinisem şapte ani, am ajuns, într-o tabără şcolară, la Albac, judeţul Alba, în ţinutul de baştină al lui Avram Iancu. Nu pot descrie în cuvinte frumuseţea sălbatică a munţilor, apa limpede şi extrem de rece a Arieşului în care mi-am pierdut doi papuci, ambii din piciorul drept, rămânând tot restul taberei fără niciuna dintre perechile cu care plecasem de acasă, totul doar fiindcă voiam să cernem nisipul aurifer de pe fundul râului, în căutare de comori. De atunci, nu am mai ajuns decât în capitala Unirii, la Alba Iulia, dar nu am avut răgaz pentru a revedea munţii cei dragi ai moţilor. Iată însă că, anul acesta, un nou proiect ambiţios îmi dă un motiv suplimentar să-mi doresc să ajung în Alba.

Potrivit wallstreet.ro, primul muzeu viu din România va fi deschis, în această vară, într-un sat izolat din Munţii Apuseni. Localitatea se numeşte Tecseşti, judeţul Alba, şi are numai 14 locuitori. Muzeul Viu este un proiect independent de antreprenoriat social al Asociaţiei Groove ON, început în decembrie 2015.

Muzeul Viu din Tecseşti este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spaţiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent – de aici şi denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunităţii pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, etnografie, antropologie şi folclor, comunitate care şi finanţează acest proiect.

În prezent, muzeul este funcţional în proporţie de 30 la sută. Pentru a fi dus la sfârşit, proiectul mai are nevoie de 6.000 de euro, pe care Groove ON estimează să îi strângă până la sfârşitul lunii februarie 2016. Proiectul La Origini – Muzeul Viu poate fi susţinut prin platforma de strângere de fonduri Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care contribuie primesc în schimb acces la diverse evenimente şi ateliere desfăşurate la Tecseşti, sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări şi hrăni ca pe vremuri.

Muzeul Viu va reproduce locuinţe circulare şi pătrate din perioada neolitică, structura lor fiind de lemn, pereţi de lut şi acoperiş de paie/stuf. Perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ şi locuinţe din piatră, cu un turn de veghe fortificat. Pentru perioada modernă va fi restaurată şcoala din sat şi o casă veche de 200 de ani. Până acum, s-au construit o structură de casă de lut cu acoperiş de paie, un cuptor de lut pentru pâine şi s-au pus bazele unei grădini ecologice. Muzeul este funcţional; în ultimii doi ani s-au organizat diverse activităţi culturale, tabere şi Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoşilor noştri.

În sat trăiesc 14 bătrâni în prezent, dar în anii 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate tipică satelor de munte locuite de mocani. 

Citit 2472 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.