Cinci motive pentru a vizita Georgia

Cinci motive pentru a vizita Georgia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aflată pe coasta de est a Mării Negre, "înghesuită" între Rusia şi Turcia, Georgia e o ţară mai mult decât interesantă, care oferă o diversitate de atracţii, fiind ”gestionată” de un popor prietenos, în mijlocul căruia te vei simţi minunat.

Centrul vechi din capitala Tbilisi

De unde să începi să cunoşti Georgia, dacă nu din capitala ţării? Având o populaţie de circa un milion de locuitori, Tbilisi are mai multe de oferit decât unele capitale din Europa Centrală, prima atracţie a oraşului fiind spectaculosul Centru vechi, care oferă privelişti către văile naturale ce mărginesc oraşul. În ultimele câteva mii de ani, Georgia a făcut parte din diverse civilizaţii şi fiecare dintre acestea şi-a lăsat cu prisosinţă amprenta: persanii, mongolii, romanii, dinastiile iraniene, ruşii.

O călătorie prin munţi

În caz că te aventurezi în afara capitalei Tbilisi, te aşteaptă un spectaculos paradis natural. Îndreaptă-te către nord, la o distanţă de trei ore, în munţii străbătuţi de drumul militar georgian - unicul drum pe care georgienii l-au deschis pentru ruşii ce vor să ajungă în Armenia. Pe măsură ce urci, vei descoperi lucruri fabuloase, precum cetatea Ananuri, construită pe un rezervor uriaş, dar şi cel mai mare baraj din Rusia. Ajuns la altitudinea de 2.395 m, la Trecătoarea Crucii, vei avea parte de peisajele superbe ale văii, după care vei ajunge la baza de la muntele Kasbegi, al treilea cel mai înalt munte de peste 5.000 m din Georgia.

Portul din Batumi

O vacanţă nu e niciodată completă fără să ajungi măcar pentru câteva zile la mare. Iar Georgia are ieşire la Marea Neagră. Oraşul Batumi a trecut în ultimii ani prin restaurări de peste 400 milioane de euro, rivalizând acum cu vecinii din Turcia. În Batumi găseşti un centru vechi frumos şi relaxant, o arhitectură modernă ce străluceşte în nopţile de vară subtropicală, dar şi un port ce se întinde de-a lungul Parcului Mării, o imensă promenadă cu magazine, restaurante şi baruri, în care se păstrează perfect spiritul georgian.

Mânăstiri, castele şi situri UNESCO

De-a lungul întregii ţări, se află rămăşiţele dinastiilor şi regatelor care au stăpânit Georgia - nu în cele din urmă chiar ale dinastiilor georgiene. Regatul Georgiei a fost unificat pentru întâia oară în secolul 11, sub domnia Regelui... Tamara, o conducătoare care a fost numită "rege" pentru a nu fi privită ca un semn de slăbiciune în ochii atacatorilor, fapt ce a făcut-o singura femeie-rege din istorie. În Mtskheta, prima capitală a Georgiei, vei găsi spectaculoasa catedrală Svetitskhoveli, înconjurată de cafenele şarmante şi de văi pitoreşti şi liniştite. Cocoţată deasupra uneia dintre aceste văi se află Biserica Jvari, construită în secolul 6, iar lângă oraşul Signaghi este complexul monahal Bodbe, fondat în secolul 11, dar terminat în secolul 17, în care se află mormântul Sfintei Nina. Acestea sunt doar câteva exemple de arhitectură şi istorie care au rezistat de-a lungul veacurilor.

Ruine antice

Sunt multe situri medievale în Georgia, iar dacă vrei să te întorci şi mai mult în timp, ţara îţi livrează suficiente ocazii. Oraşul din peşteră Uplistsikhe se află la o oră distanţă de Tbilisi (spre vest) şi datează din secolul 2 î.Hr., gradul lui de conservare fiind remarcabil. Este un complex arheologic uriaş, cu drumuri şi trepte care conduc către o zonă centrală înconjurată de blocuri de piatră de diverse mărimi. Situl presupune un considerabil efort fizic, fiind de dorit să fie parcurs alături de un ghid, pentru a înţelege semnificaţia şi specificaţiile locului, ce include un teatru, o curte şi o biserică păgână folosită pentru sacrificii.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 8294 ori Ultima modificare Marți, 05 Septembrie 2017 19:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.