Hazardul, un fir roșu în viața sa: a supraviețuit pogromului de la Iași, în care și-a pierdut tatăl, iar asta i-a marcat destinul. Documentarul „Topografia hazardului” ne poartă pe urmele unuia dintre „Gălăţenii care au uimit lumea”: Daniel Spoerri.
Născut în 1930 la Galați, Spoerri, fondator al mișcării „New Realism”, recunoscut pentru „tableaux-pièges” și pentru abordarea neconvențională a artei, în care întâmplarea devine materie de creație, a rămas în memoria publică drept artist elvețian de origine română. Celebrele sale „tableaux-pièges” - naturi moarte tridimensionale fixate după mese reale - și conceptul de „Eat Art” definesc o practică artistică în care cotidianul devine spectacol, iar banalul capătă profunzime, explică televiziunea publică.
TVR Cultural va difuza vineri, 18 iulie, de la ora 22,00, „Topografia hazardului”, „o călătorie poetică și introspectivă în universul unui artist care a transformat întâmplarea în principiu artistic”.
Hazardul a jucat un rol și în întâlnirea sa cu Eva Pervolovici, regizoarea şi scenarista filmului. Fascinată de artişti care își pun în scenă uitarea, care aleg să-şi „ascundă” lucrările prin gesturi simbolice, regizoarea construieşte poveşti vizuale la graniţa dintre documentar şi poezie. Titlul documentarului face trimitere la cartea lui Spoerri, „Topographie anecdotée du hasard” - o cartografiere detaliată a obiectelor aflate întâmplător pe masa sa, într-o dimineață -, simbol al interesului său pentru ceea ce e aparent nesemnificativ…