ÎNCEPE festivalul "Modern Movie" în aer liber

ÎNCEPE festivalul "Modern Movie" în aer liber
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Se pare că vara aceasta va fi plină de proiecţii cinematografice. Dacă weekendul trecut s-a încheiat seria filmelor proiectate de Casa de Cultură a Sindicatelor şi Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, săptămâna viitoare, gălăţenii vor avea din nou cinematograf în aer liber, desigur cu intrare gratuită.

În perioada 29 iulie - 2 august se va desfăşura, la Galaţi, cea de-a şasea ediţie a „Modern Movie Festival” organizat de Centrul Cultural “Dunărea de Jos” Galaţi în colaborare cu Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România şi Centrul Naţional al Cinematografiei.

În total, în cele cinci seri, vor putea fi vizionate în aer liber, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, nouă filme, scurt metraje sau documentare.

În prima zi - cultură şi film

Deschiderea oficială a festivalului va avea lor miercuri, 29 iulie, de la ora 20,00, cu două lansări de carte: „Ceaţa albastră” de Ioan Cărmăzan şi –„Mitul secolului XX” de Otilia Sîrbu. De la ora 21,00, va fi proiectat pentru gălăţeni filmul românesc „Cel ales”. Povestea filmului începe în anii ’80, când domnul X (Bogdan Stanoevici) a fost ajutat să fugă din ţară tocmai de cei care erau puşi să-l ţină în ea cu orice preţ. Ani mai târziu, i-au cerut un favor, la schimb: o crimă. Întâi s-a împotrivit, apoi s-a conformat, dar ezitarea l-a costat scump: l-au declarat mort, în timp ce el a trebuit să părăsească ţara de adopţie, renunţând la identitate, la familie, la toată viaţa sa. Credea că a pierdut totul, dar a descoperit recent că mai are încă mult de pierdut. În prezent, domnul X conduce, alături de o tânără necunoscută (Laura Cosoi), o maşină printr-o ţară care nu mai e a lui, în căutarea ieşirii din labirintul în care a intrat cu 30 de ani în urmă. Filmul „Cel ales” a câştigat patru premii la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood din acest an: cel mai bun film narativ, cea mai bună imagine, cea mai bună regie şi cea mai bună muzică.

Din distribuţie fac parte actorii: Laura Cosoi, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Alexandru Mărgineanu, George Remeş, Ion Haiduc, Bogdan Stanoevici, Mărioara Sterian, Mădălina Constantin, Bogdan Talaşman, Cristian Toma şi Cristian Gheorghe.

Joi, 30 iulie, documentar şi film premiat cu "Globul de aur"

În a doua zi de „Modern Movie Festival”, de la ora 21,00, gălăţenii pot viziona filmul documentar „Cuibul de cuci”, în regia lui Cătălin Apostol. Acesta spune povestea Spitalului pentru bolnavi neuropsihici de la Călineşti, Prahova, considerat de localnici „iadul pe pământ”, populat cu „făpturi de coşmar, rebuturi ale societăţii, arătări hidoase care fac umbră pământului degeaba”. Cei 270 de pacienţi trăiesc într-un univers al lor, rupţi aproape complet de ceea ce se întâmplă dincolo de gardul unităţii medicale.

Jumătate de oră mai târziu, la cinematograful în aer liber, începe comedia „Grand Budapest Hotel”. Pelicula, regizată de Wes Anderson, descrie aventurile lui Gustave H (Ralph Fiennes), un legendar portar la un mare hotel european din perioada interbelică, şi ale lui Zero Moustafa, hamalul hotelului, care devine cel mai bun prieten al său. Povestea include un furt de proporţii şi recuperarea unei picturi renascentiste, dar şi lupta pentru o avere de familie, totul pe fundalul schimbărilor bruşte şi dramatice ce afectează viaţa pe continent. Filmul a fost distins anul acesta cu Globul de aur.

Vineri, 31 iulie, scurt metraj românesc şi desene pentru copii

De la ora 21,00, pe ecranul amplasat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor va fi proiectat scurt metrajul românesc „În familie”, regizat de Andrei Cotarcea. Apoi, vine rândul copiilor să se bucure de cinematograful sub cerul liber pentru că va începe filmul de animaţie „Pinguinii din Madagascar”. Cei mici sunt invitaţi să descopere secretele celor mai abile şi amuzante păsări sub acoperire din spionajul global: Skipper, Kowalski, Rico şi Private. Aceşti agenţi de elită îşi unesc forţele cu o organizaţie sub acoperire, Vântul din Nord, condusă de chipeşul şi răguşitul Agent Secret a cărui voce este asigurată de Benedict Cumberbatch. Împreună, ei trebuie să îl oprească pe diabolicul dr. Octavius Brine care intenţionează să distrugă lumea aşa cum o cunoaştem.

În prima zi din august - scurt metraj românesc şi o dramă

Weekendul următor, sâmbătă, 1 august, de la ora 21,00, gălăţenii pot vedea scurt metrajul „În căutarea lui Dumnezeu”, în regia lui Sebastian Chelu şi după va începe „Gone Girl”. Ben Affleck este Nick Dunne, soţ fericit şi împlinit. La cea de-a cincea aniversare a căsătoriei sale cu Amy (Rosamund Pike), viaţa sa ia o întorsătură tragică, căci Amy dispare fără urmă din locuinţa lor de pe râul Mississippi. Asaltat de presă, poliţie şi de către părinţii lui Amy, Nick pare să afişeze un comportament ciudat, alimentat de minciuni şi atitudini inadecvate. Acuzaţiile se strâng împotriva lui Nick. Ajutat doar de sora sa vitregă, Margo, Nick încearcă să îşi dovedească nevinovăţia.

Ultima zi de festival - filme româneşti

Duminică, 2 august, de la aceeaşi oră, cinefilii pot viziona comedia  românească „Kandy - ciocolata de lux cu gust de femeie", o poveste despre relaţia de familie şi mai ales despre stările unei femei cu tot ce este al ei: copii, profesie, trăiri sociale şi emoţionale. Scurt metrajul este regizat de Mariana Pachis şi din distribuţie fac parte Raluca Guzlicov, Claudia Motea şi Adrian Enache. După această producţie românească, va veni rândul filmului, tot românesc, „Doar cu buletinul, la Paris”, despre România actuală, despre resemnare, speranţă şi haz de necaz. Regizorul Şerban Marinescu a realizat o satiră la adresa societăţii româneşti, ţesută în jurul unui profesor modest de limba franceză, care toată viaţa a visat să vadă Parisul.

Citit 3683 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2015 02:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.