KineDok reîncepe seria documentarelor

KineDok reîncepe seria documentarelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Azi, 21 septembrie la ora 18,00, la Muzeul de Artă Vizuală, cu intrarea liberă, începe partea a doua a programului KineDok powered by One World Romania, cu încă nouă scurt metraje, cu un documentar de excepţie, cu titlu incitant, "Un film autist normal” (proaspăt, din 2016), regizat de cehul Miroslav Janek. Pe 18 martie, documentarul era câştigătorul unic al trofeului celei de-a zecea ediţii a Festivalului „One World Romania“ -  singurul festival românesc de film dedicat drepturilor omului. Juriul a fost alcătuit din liceeni.

În film ni se spun poveştile mai multor oameni speciali, ne dezvăluie organizatorii: „Denis este un pianist extraordinar ce poate interpreta Chopin, Vivaldi, Grieg, Beethoven sau Dvorak (în coloana sonoră a filmului se regăsesc interpretările acestuia). Ahmed şi Marjamka sunt frate şi soră şi provin dintr-o familie numeroasă din provincie, cu rădăcini sudaneze. Ahmed suferă de o formă uşoară de Asperger, este jucăuş şi prietenos, pe când Marjamka este o adevărată artistă. Lukas este prietenos şi extrovertit, regizează filme de gen cu prietenul său (care nu suferă de Asperger). Înţelege tehnologia şi îşi foloseşte iPad-ul pentru a crea diferite design-uri de postere, iar în contrast, Majda este o fată depresivă şi pare cea mai tristă dintre toţi subiecţii, susţinând că îşi urăşte viaţa, şcoala şi părinţii.” Sună interesant?

„Acest film nu percepe autismul ca pe un diagnostic, ci ca pe o cale misterioasă, diferită de a gândi, un adevărat mesaj adus majorităţii societăţii. Un portret observaţional creionat unor copii sau tineri cu sindromul Asperger.”

Muzeul de Artă Vizuală, partener în proiect, va găzdui deci în fiecare joi, până pe 16 noiembrie, la aceeaşi oră, documentarele  internaţionale: „Cinema, mon amour” – 28 septembrie; „5 octombrie” –  5 octombrie; „Regina tăcerii”  - 12 octombrie; „Plimbare sub clar de lună cu bunicul” – 19 octombrie;  „Ordine de sus & Aceia” – 26 octombrie; „Sfârşitul lumii” –  2 noiembrie; „Copiii lui Cain” – 9 noiembrie; „Ceaţă peste râu” – 16 noiembrie.

Citit 1546 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 01:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.