Localitatea Niculiţel din judeţul vecin Tulcea este în apropiere de Isaccea de astăzi, numită Noviodunum. Unii istorici sunt de părere că martiriul celor patru mucenci ar fi avut loc la Noviodunum şi au fost înmormântaţi la Niculiţel, localitate care în Evul Mediu apare cu numele de “Mănăstirişte”.
Părintele academician Mircea Păcurariu consideră că denumirea de “Mănăstirişte” a actualei aşezări Niculiţel vine de la Bazilica sau poate de la mănăstirea care s-ar fi format în timp peste Dunăre, în judeţul Tulcea. Sfintele Moaşte de la Niculiţel au fost singurele mărturii materiale de pe teritoriul fostei Scythia Minor care vorbeau despre viaţa creştină în primele veacuri după Hristos până când, la Halmyris (localitatea Murighiol, din judeţul Tulcea), după 20 de ani de cercetări arheologice, între 2000 şi 2001, arheologul Mihail Zahariade a descoperit Bazilica de la Halmyris, cu Moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion.
Noi avem datoria ca aceste mărturii dobrogene să le punem în legătură cu cele de la Dunărea de Jos, de la Tirighina-Barboşi, judeţul Galaţi. Chiar la hotarul municipiului Galaţi, altădată hotarul Imperiul Roman, între 1976 şi 1979, istoricul Ion T. Dragomir a descoperit mormântul paleocreştin şi trupul întreg al lui Inocens, un ofiţer ce slujea în Armata Romană. Alături de câteva obiecte de cult creştine au fost scoase la iveală şi monezi din vremea lui Claudiu al II-lea Goticul (268-270), fapt care duce istoria creştină cu mai bine de jumătate de veac în urmă.