Uniunea Scriitorilor se apropie de alegeri

Uniunea Scriitorilor se apropie de alegeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Am demonstrat că suntem utili”, acesta este mesajul scriitorului Corneliu Antoniu (foto), preşedintele Filialei Galaţi – Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, către autorităţile locale *

- Sunt trei ani de când Filiala Galaţi-Brăila s-a înfiinţat. Ce s-a întâmplat în tot acest timp?

- Am avut încă de la înfiinţare un program foarte exact de dezvoltare şi ca intenţie scriitoricească, şi ca intenţie de dialog cultural. Noi am prezentat încă de la înfiinţare un program care a fost îndeplinit, din punctul meu de vedere în proporţie de 90 la sută.

- Cu câţi scriitori aţi plecat la drum?

- Aveam un număr de 21 de scriitori, iar acum filiala numără 48 de scriitori. A fost o perioadă bună şi pentru că dacă nu făceam acest număr de scriitori exista pericolul să fim desfiinţaţi.

- Asta nu înseamnă că aţi încercat doar să completaţi numărul de „locuri”…

- Nu am făcut rabat de la calitate. Scriitorii care au intrat au făcut-o datorită calităţilor personale. Noi, filiala, nu facem altceva decât să propunem spre validare, cei din Bucureşti au decizia finală. 27 de scriitori au intrat în trei ani de zile, iar foarte mulţi dintre ei beneficiază acum şi de drepturi sociale. Începând de anul acesta, o filială trebuie să aibă 50 de membri, noi avem acum 48, însă avem termen de cinci ani să mai primim doi scriitori. Vă daţi seama că e o sarcină uşoară, având în vedere că sunt mulţi scriitori din Galaţi care sunt membri ai altor filiale din ţară şi care, în mod normal, ar trebui să fie membrii noştri, ei trebuie să participe la viaţa culturală a locului.

- Dincolo de aceste aspecte, spuneţi-ne despre activitatea Filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România în aceşti ani.

- În fiecare an am făcut la Galaţi „Primăvara poeţilor”, o manifestare culturală internaţională de anvergură, apoi am participat în colaborare cu Fundaţia Culturală Antares la „Serile de literatură ale revistei Antares”, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, am făcut întâlniri şi manifestări cu publicul, lansări de carte, dar cel mai mult ne-a preocupat în această perioadă creşterea numărului de membri. Am încercat să ne facem cunoscuţi atât cât ne-a stat nouă în putinţă, cât am avut posibilitatea s-o facem, arătându-ne partea pozitivă, arătându-ne intenţiile, mergând pe adevărul pozitiv.

Noi am căutat să demonstrăm că suntem utili, că e nevoie de noi, de scriitori autentici, de scriitori care fac ceva pentru această zonă, ignorată de critica literară foarte mult timp. În plus, acum, în premieră, vom scoate Almanahul Uniunii Scriitorilor Galaţi – Brăila, care se numeşte „Existenţe”, unde sunt publicaţi în jur de 36-37 de autori gălăţeni, iar ceea ce este absolut remarcabil e că, în marea lor majoritate, au contribuit ei înşişi la apariţia acestui almanah.

Tot în această toamnă va apărea şi o antologie poetică, denumită „8 + 1 pentru Europa”, în care sunt publicaţi în română şi în engleză sub traducerea domnului Petru Iamandi, el însuşi membru al Uniunii Scriitorilor, cei mai importanţi poeţi ai zonei Galaţi-Brăila, autori care au în spate referinţe critice dincolo de orice aranjament personaj sau interes de altă natură.

„8 + 1” este un echipaj liric, un echipaj olimpic dacă vreţi, care ar putea pune definitiv bazele unei şcoli de poezie în Galaţi şi Brăila. Până în decembrie sper să apară „8 + 1” şi pentru proză. Desigur că cei care nu vor apărea nu au motive de întristare, fiecare scriitor are locul lui, are vizibilitatea lui, are punctul lui de reper. Doar că într-o carte nu apare întotdeauna toată lumea.

- Cum se descurcă filiala locală a Uniunii Scriitorilor în condiţiile economico-sociale existente?

- Din păcate, noi nu avem un sediu al nostru, ci am primit Uniunea în cadrul Fundaţiei Antares. Eu sper că vom avea un sediu, chiar am fost împreună cu domnul Sterian Vicol la preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac. Domnia sa ne-a promis că ne va îndeplini în scurt timp şi această doleanţă a noastră, pentru a pune bazele unui edificiu cultural la Galaţi în care să ne găsim şi să ne regăsim cu toţii. Sigur, ar putea fi punctul negru al mandatului meu, faptul că nu avem încă un sediu, că nu am reuşit să facem un muzeu al literaturii în această zonă, că nu am putut face o istorie literară a „Dunării de Jos”.

Am vrut să facem foarte multe lucruri, dar eu sper că le vom face în viitor cu sprijinul oamenilor din conducerea judeţului nostru, care au înţeles că e nevoie de noi. Să ştiţi că noi nu putem pleca 38 de scriitori din Galaţi la Brăila, unde sunt zece. Brăila ne-ar pune un sediu la dispoziţie imediat, fără probleme. Dar eu cred că Galaţiul merită acest lucru şi sunt convins că în mandatul care urmează, în cazul în care voi fi reales, voi îndeplini şi aceste proiecte. Dar totul ţine şi de oamenii care ne conduc, şi de scriitorii din Galaţi şi Brăila.

Fac, pe această cale, un apel la mai multă solidaritate, la mai multă înţelegere, îi rog pe cei care încearcă să destabilizeze viaţa culturală a oraşului să încerce să îşi uite acest angajament orgolios şi meschin pe care l-au făcut, să ne lase în pace să ne vedem de destinul şi de treaba noastră. Îi rugăm să nu mai provoace disensiuni în rândul nostru. Să nu uite că vom întinde şi către ei o mână, cu condiţia ca mâna pe care o s-o îmbrăţişăm să fie sinceră şi să poarte pe arătător inelul autenticităţii.

Vineri sunt alegeri la filiala Galaţi-Brăila

Pe data de 25 octombrie, la ora 11,00, la Casa Corpului Didactic va avea loc şedinţa de alegeri a conducerii filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor, unde sunt invitaţi toţi membrii cu cotizaţia la zi. Cu această ocazie vor fi înmânate carnetele de scriitor celor mai noi membri care aparţin de asociaţie şi va fi lansat primul volum antologic al filialei.

Comentariu foto: Corneliu Antoniu spune că cea mai mare realizare a filialei este faptul că foarte mulţi scriitori au intrat în această asociaţie

Citit 567 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.