Grigore Hagiu, întrupat în ghips

Grigore Hagiu, întrupat în ghips
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Replica bustului creat în timpul vieţii de Paul Vasilescu, duplicată de plasticianul Gh. Andreescu * Dialogul artelor, la Târgu Bujor * Lansare de carte şi spectacol *

O doamnă în vârstă, învăţătoarea pensionară Cecilia Diaconu din Târgu Bujor, prietenă de familie cu poetul bujorean dispărut, pe care l-a iubit, spune,  ca pe un frate mai mic, a evocat ieri amintiri: „Grigore Hagiu – Guţă, cum eram noi obişnuiţi să-i spunem, face parte din sufletul meu… Era cuminte, foarte modest, foarte tăcut, foarte-foarte scump la vorbă„. Fosta lui învăţătoare spunea că-i scotea vorbele cu cleştele… Nu şi poezia! „Mă duceam la dna Hagiu şi întrebam de fiecare ce face. Şi îmi spunea: Guţă, tooot cu poezia lui”.  

Tatăl dumneaei a fost prieten cu tatăl poetului, amândoi fiind împropietăriţi după Primul Război Mondial. Fatal: în 1978, chemat de la Bucureşti, la aniversarea localităţii, poetul nu a avut voie să  vină: se primiseră denunţuri că ar avea în familie foşti moşieri şi foşti primari… Boier?

Profesorul Ilie Zanfir avea emoţie în glas evocându-l ieri pe cel numit cândva de prietenii cărora le făcea cinste, la Casa Universitarilor din Bucureşti, „boierul Grig”.

Lucru rar: o sculptură, donaţie!

Puţine statui se mai fac la vremea noastră! Prof. Ilie Zanfir, directorul Bibliotecii „V. A. Urechia” Galaţi, a recunoscut ieri, la Biblioteca Orăşenească din Târgu Bujor, că n-ar trebui să spună multe cuvinte, din moment ce…. îşi dăduse cuvântul de anul trecut. Că va face posibil ca biblioteca bujoreană să aibe un bust al poetului locului, care, ca în fiecare an de la Revoluţie, va avea parte, începând de mâine, de festivalul naţional de poezie care îi poartă numele: Grigore Hagiu.

Şi directorul Zanfir s-a dat peste cap şi a adus din timp sculptura: o replică patinată, imitând culoarea bronzului, copie a unui ghips (aflat la biblioteca gălăţeană) realizat, încă în timpul vieţii poetului, de un prieten al acestuia: marele sculptor şi dascăl Paul Vasilescu.

Replicarea a fost realizată de plasticianul gălăţean Gheorghe Andreescu. Din Galaţi a „descălecat” ieri şi o impresionantă delegaţie de la biblioteca-mamă, „V.A. Urechia”, în frunte cu cele două directoare adjuncte.

Gazdă: directoarea bibliotecii bujorene, o doamnă cu nume de poet: Blaga. Viorica Blaga. Valentin Ajder, directorul unei edituri clujene, implicat în Târgul de carte de la Galaţi, i-a însoţit ieri pe gălăţeni.

Primarul Ştefan Arfire, încins cu eşarfa tricoloră, a dezvelit bustul:  „Duminică, ar fi împlinit 76 de ani dacă nu s-ar fi grăbit să plece la Dumnezeu. Într-un fel sau altul, sufletul poetului reuşeşte să ne adune, toamnă după toamnă. El trăieşte prin propria şcoală, el se plimbă la braţ cu bunul său prieten Nichita pe propria stradă. El intră nestingherit, respectat şi iubit, în propria bibliotecă”…

Pentru o zi, Târgu Bujor devine, an de an, „capitala poeziei româneşti”, adunând scriitori, critici şi artişti din toată ţara, la festival, a spus primarul. Care a mulţumit pentru donaţie în numele comunităţii: „Poetul este acum acasă din nou. Donaţia de azi este un semn de preţuire adus familiei Hagiu (mai trăieşte sora poetului, Gina Hagiu, n.n.), ca şi pentru marea familie a bujorenilor, căci locul unde se naşte un poet este binecuvântat de Dumnezeu”.

Primarul l-a citat aici pe scriitorul Ion Trif Pleşa: „prin Grigore Hagiu, Eminescu ne recunoaşte ca români valabili în literatura noastră”.     

"Operă de mare calitate artistică"

"Este o operă de mare calitate artistică”, a prezentat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu cultural Galaţi, sculptorul Sergiu Dumitrescu, bustul realizat de Vasilescu, unul dintre prietenii poetului Hagiu.

Dumitrescu a amintit de aniversarea de acum 19 ani a poetului bujorean, prima, la care a participat: El i-a rugat pe bujoreni să nu uite să-şi toarne în bronz poetul, după ce-o să treacă recesiunea.

Plasticianul Andreescu şi-a amintit la rândul său de realizarea bustului eroului Eremia Grigorescu, comandat cândva, şi prin insistenţa sa, sculptorului Nicu Enea şi a recomandat mărirea galeriei personalităţilor locale.

Primarul Arfire s-a angajat să propună Consiliului Local copierea în bronz a bustului, pentru a putea fi expus în parc. Dar pentru  aceasta se aşteaptă vremuri ceva mai bune… 

Pentru sufletul poetului a fost săvârşită o slujbă religioasă, de către părintele paroh Dan Mihăiţă Popoiu, de la parohia Adormirii Maicii Domnului, care, impresionat de gestul directorului bibliotecii gălăţene, i-a dăruit o  icoană a sfântului Stelian. 

Ca într-o frumoasă întâlnire a artelor, a urmat un spectacol, de poezie, cu elevi de la Liceul „Eremia Grigorescu”, şi muzică folk (la chitară, Mitică Boghici), precum şi lansarea cărţii de versuri „Alchimia durerii”, a poetului bujorean Eugen Banţa.

Explicaţie foto: La dezvelirea bustului, chipul poetului părea din aur…

Citit 747 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.