Calea Domnească spre Hristos

Calea Domnească spre Hristos
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Vineri, în jurul amiezii, cei patru Mucenci de la Niculiţel au sfinţit oamenii şi locurile *

Ieri, la ora amiezii, mulţi creştini gălăţeni şi brăileni se îndreptau grăbiţi la întâlnirea cu cei patru Sfinţi de la Niculiţel - Zotic, Atal, Camasie şi Filip. Toţi au pătimit la începutul veacului al IV-lea pentru că L-au mărturisit pe Hristos în faţa păgânilor şi fac parte din cei 36 de Mucenici care au pătimit la Noviodunum (Isaccea) din Dobrogea.

În jurul orei 14.00, clopotele centenarei Catedrale a Galaţilor au chemat la smerită rugăciune şi închinare. Ne-a cuprins emoţia la vederea celor patru ostaşi ai lui Hristos care ne-au îmbrăţişat prin prezenţa lor, cu îmbrăţişarea păcii.

Cei patru Mucenici au trecut Dunărea pentru întâia dată de la descoperirea lor - în 1971 - fapt posibil cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - care va sluji duminică la Galaţi. Sfinţii Mucenici sunt însoţiţi de Prea Sfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, în cel de-al doilea an de slujire, şi  este oaspetele nostru încă de ieri.

Lumină sfântă

Ceremonia de primire a Sfinţilor şi sfinţitorilor oaspeţi a fost onorată de prezenţa soldaţilor, a preoţilor, a cinului monahal din mănăstirile noastre, a seminariştilor şi a nenumăraţilor creştini care au transformat strada Domnească în cărare către Hristos. Cu imne de laudă, cu mireasma rugăciunii au fost aşezaţi cei patru mucenici rugători în Catedrala Galaţilor, sub privirea luminoasă a Pantocratorului.

Şi ce bucurie va fi fost în Ceruri, ce smerite rugăciuni va fi înălţat Prea Sfinţitul Chesarie Păunescu (1950-1973), Episcopul în vremea căruia Episcopia Galaţilor s-a unit cu cea a Constanţei, cu reşedinţa la Galaţi. Tot în vremea aceluiaşi ierarh  au fost descoperite - în urma unei ploi torenţiale - Sfintele Moaşte de la Niculiţel.

Ce nesfârşită pace se va fi aşezat în sufletul Înaltului Nica, Arhiepiscopul Tomisului şi al Dunării de Jos, care s-a ostenit la alcătuirea vieţii Sfinţilor Mucenici veniţi astăzi să ne lumineze viaţa, să ne mângâie sărăcia, şi nevoile, şi toate neputinţele.

Mucenicia - iubire plenară

„Mucenicia este o formă de iubire plenară, fiindcă mucenicii sunt plini de dragostea pentru Hristos, ei sunt plinătatea lui Hristos, a spus în cuvântul însufleţit Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos. Ei şi-au dat viaţa, dorind să păstreze unitatea de credinţă şi de neam. Pe trupul Sfinţilor noştri Mucenici a fost zidită Biserica lui Hristos, iar la temelia fiecărui Altar se aşează părticele din Sfinte Moaşte de Mucenici, pentru că ei sunt purtători de har dumnezeiesc şi în trupul lor trăieşte Hristos...”

Alese cuvinte a adresat Gazdei, dar şi creştinilor de la mila 80 a Dunării, Prea Sfinţitul Visarion, oaspete şi prieten al gălăţenilor, care  a vorbit despre legăturile ce îi leagă de două milenii pe creştinii situaţi de-o parte şi de alta a „Iordanului românilor” - Dunărea - care ne-a unit mereu în cuget şi-n simţiri.

„Sfinţii unesc oameni şi Biserici, ne adună pe calea cea bună pentru a-L slăvi pe Hristos, pentru a sluji sufletul românesc şi creştinesc, a rostit ieri Prea Sfinţitul Visarion. Sfinţii Mucenici de la Niculiţel au venit să sfinţească oamenii şi lucrarea Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos într-un moment în care se împlinesc idealurile atâtor generaţii de slujitori, într-o zi mare când Episcopia Dunării de Jos, prin eforturile actualului Ierarh redevine la rangul de Arhiepiscopie. Odată cu aceasta şi vrednicul dumneavoastă Păstor de suflete - Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos - va fi ridicat la rangul de Arhiepiscop.  Sfinţii Mucenici au venit să sfinţească evenimentul, să dea spor clerului în slujire şi să  împlinească idealul neamului românesc de a nu uita cărarea către veşnicie”.

De vinerii de la amiază, la Catedrala Episcopală, rând pe rând, cei patru mucenici dau sfinţenie, împart lumină harică, pentru că aşa sunt românii, sunt „legaţi între ei prin credinţa în  Hristos întreolaltă şi cu toţi ascendenţii până la apostoli” (pr. Dumitru Stăniloae). Şi din când în când, românii au nevoie să adune roadele propovăduirii, să se împărtăşească şi să se bucure de lumina din Lumină.

Citit 1168 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.