Vernisaj. O coproducţie de excepţie, Muzeul de Artă - Galeria Mantu

Vernisaj. O coproducţie de excepţie, Muzeul de Artă - Galeria Mantu
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

"Un punct de cotitură pentru noi, artiştii din filială, o demonstraţie a lucrului bine făcut, o prezentare de excepţie. O surpriză pentru noi toţi! Am fost extraordinar de surprins, plăcut surprins! Am fost uimit de acurateţea şi rafinamentul total, linia modulată, sinteza, tehnica excepţională şi chiar culoarea - ea prin definiţie este o coloristă excepţională" - aşa a spus preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici, Sava David, la vernisajul, cu lucrări de desen şi linogravură, de luni, 22 ianuarie, de la Galeria de Artă "Mantu", cu buluc de oameni, al plasticienei prezente şi în alte expoziţii de filială, Liliana Tofan, actriţă de teatru şi film (cu facultate de arte plastice, dar şi de teatru). Vernisaj ("VerniSIAJ", ar fi spus tatăl artistei, marinarul şi prozatorul Ioan Tofan), plus un minirecital folk Săndel Spânu şi poeme citite de Vlad Vasiliu.

Specificul lucrărilor sale de linogravură (adevărate sculpturi în linoleum), de dimensiuni mari: ele sunt opera expusă, nu doar matriţe pentru imprimarea pe hârtie. Personaje puternice, care amintesc de schiţele lui Michelangelo la Sixtina, "tuşele" săpate dau iluzia culorii. Alături de lucrări de dimensiuni mai mici - portrete de copii sau peisaje a la Hokusai, chiar şi după o veche stampă cu Galaţiul din veac, al corăbiilor, văzut de peste Dunăre... Pe un perete opus linogravurilor - desene, în pastel sau creion, cu minuţie, expresive.

"Dacă aş fi directorul Muzeului de Artă sau dacă aş fi undeva în conducerea Primăriei, n-aş ezita nicio clipă să fac achiziţii de la Liliana Tofan!" - o nouă provocare a autorităţilor pentru integrarea artiştilor, de faţă fiind şi managerul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Nanu, şi viceprimarul Picu Roman. Şi directorul Nanu (muzeul deţine din 2009 o lucrare a artistei) a intervenit, spunând că-i pregăteşte o surpriză artistei.

Pictorul şi graficianul Gh. Miron a fost curatorul expoziţiei, ajutat, pentru iluminaţie, de sculptorul Denis Brânzei - ambii muzeografi.

Citit 1303 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2018 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.