Silvia - o pagină muzicală de excepţie

Silvia - o pagină muzicală de excepţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Se anunţă o seară memorabilă pe scena Teatrului Muzical "Nae Leonard" Galaţi. Şi asta pentru că duminică, de la ora 18.00, publicul iubitor de operetă este invitat la spectacolul "Silvia", de Emmerich Kalman. Reputatul director artistic Cristian Mihăilescu semnează regia uneia dintre cele mai frumoase pagini muzicale din istoria genului şi din repertoriul Teatrului Muzical gălăţean. Dirijor este Eugen Dan Drăgoi, iar dirijor de cor este Daniel Nistor.

În distribuţie îi regăsim pe: Mihaela Alexa (Silvia), Florin Bobei (Edwin), Silvia Alice Niţă (Cecilia), Adelina Diaconu (Stazi), Adrian Mărginean (Boni), Teodor Niţă (Feri), Dominic Cristea (Miska), Dumitru Barbu (Arhiducele), Mitică Belciugan (Prinţul Leopold), Viorel Huru şi Ovidiu Ghioc (Lăutarii). Pe scenă vor urca, de asemenea, Florentina Ştefan (solist balet), orchestra, corul şi baletul teatrului. Coregrafia este semnată de Francisc Valkay, costumele au fost realizate de Viorica Petrovici, iar decorurile sunt semnate de Anton Hirschkorn.

Opereta "Silvia" ("Prinţesa Ceardaşului") a fost scrisă de Emmerich Kalman, pe un libret de Leo Stein şi Bela Jenbach, revăzut apoi de Istvan Bekeffy şi Keller Dezso, premiera mondială având loc pe 17 noiembrie 1915, la Teatrul "Johann Strauss" din Viena.

Subiectul operetei

În atmosfera efervescentă, încărcată de entuziasmul publicului de la cabaretul Orfeus din Budapesta, celebra cântăreaţă Silvia susţine spectacolul de adio, înaintea plecării într-un lung turneu la Paris. Printre meseni circulă zvonul că, din cauza acestei plecări, a izbucnit un adevărat scandal public, între contele Boni şi prinţul Edwin, acesta din urmă fiind hotărât să împiedice prin orice mijloace plecarea Silviei la Paris. Dragostea dintre Silvia şi Edwin nu este un secret pentru nimeni, însă nu toţi sunt de acord cu ea. Familia prinţului, îndeosebi mama, Cecilia, fostă dansatoare de cabaret, se opune acestei relaţii. Singurii care cunosc secretul Ceciliei sunt bătrânul Feri şi chelnerul de cabaret Miska, însă amândoi au jurat că nu vor trăda adevărata identitate a Ceciliei, cea care a fost cândva Prinţesa Ceardaşului. Văzând că fiul său nu renunţă la Silvia, prinţesa mamă îi înmânează lui Edwin ordinul de chemare în armată, amintindu-i că este logodit de cinci ani cu verişoara sa, contesa Stazi. Edwin anunţă oficial intenţia de a se căsători cu Silvia, pleacă în armată, iar aceasta din urmă renunţă la turneul la Paris, aşteptându-şi logodnicul. Toată fericirea Silviei se năruie, însă, când Boni îi arată invitaţia la logodna lui Edwin cu Stazi.

În actul al doilea, regăsim personajele în sala de primire din palatul prinţului Lippert Weillersheim din Viena. Crezând că Silvia l-a părăsit, Edwin acceptă să se logodească cu Stazi. Cu complicitatea lui Miska, acum majordom la palat, sunt anunţaţi Boni cu presupusa lui soţie, Silvia, şi contele Kazimir, tatăl lui Boni, care în realitate este Feri. Întâlnirea între Boni şi Stazi este electrizantă - cei doi îndrăgostindu-se pe loc unul de altul. Edwin şi Silvia au ocazia de a-şi da explicaţii. Prinţesa mamă, copleşită de amintirea gloriei din tinereţe, cedează în faţa iubirii dintre cei doi, dându-le, în final, binecuvântarea.

Biletele costă 21,6 lei şi, cu reducere, 10,8 lei. Acestea pot fi achiziţionate de la casieria teatrului.

Citit 2166 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2018 14:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.