Sfântul Vasile şi istoria noastră

Sfântul Vasile şi istoria noastră
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Academicianul Emilian Popescu, despre Comisia Română de Istorie şi Studiu al Creştinismului din cadrul Patriarhiei Române *

Întâlnirea teologilor şi a istoricilor organizată la Lacu Sărat - unde s-au dezbătut aspecte ce ţin de “Creştinismul românesc şi organizarea bisericească din secolele XIII şi XIV” - ne-a dat prilejul să-l reîntâlnim pe academicianul Emilian Popescu, pe care l-am cunoscut “la lucru” în Capadocia, la sfârşitul lunii mai 2009.

În Anul Sfântului Vasile cel Mare şi al aniversării a 650 ani de la înfiinţarea Mitropoliei Ţării Româneşti, am discutat cu distinsul academician - în calitate de preşedinte al Comisiei Române de Istorie şi Studiu al Creştinismului din cadrul Patriarhiei Române - tocmai despre aceste aspecte, despre legătura sfântă şi indisolubilă care există între personalitatea Marelui Vasile şi istoria creştină a Ţării Româneşti.

- Domnule academician Emilian Popescu, vă rog să ne spuneţi când s-a născut această comisie?

- Această comisie a fost înfiinţată în anul 1979, cu ocazia celui de-al XV-lea Congres Internaţional de Ştiinţe Istorice. Însă activitatea comisiei noastre a început efectiv să se desfăşoare cu ocazia congresului de la Bucureşti din 1980, moment în care - prin calitatea şi acribia comunicărilor ştiinţifice şi dezbaterile la care am participat - comisia noastră a atras atenţia forurilor naţionale şi celor din străinătate.

Aceste calităţi ale CRISC au fost remarcate atunci şi de Comitetul Naţional Român, care a analizat rezultatele comisiilor din ţara noastră implicate la acel congres. Scopul dintotdeauna al acestui organism este cel de a cerceta şi confrunta datele, fenomenele şi informaţiile pe care le constată cercetătorii asupra unei  perioade istorice, asupra vieţii şi operei unui Sfânt sau Voievod, pentru a ne cunoaşte mai bine rădăcinile.

În ultimii doi ani, atenţia membrilor comisiei noastre - preoţi şi istorici de la facultăţile din ţară, dar şi cercetători istorici care trăiesc în străinătate - a fost îndreptată asupra Sfinţilor Capadocieni, îndeosebi asupra personalităţii robuste a Sfântului Vasile cel Mare, Sfânt care a avut puternice legături cu vechiul spaţiu din Scythia Minor, în veacul al IV-lea…

- Care este configuraţia Comisiei Internaţionale de Historia şi a  CRISC, aflată în grija Patriahiei Române?

- Din comisia internaţională fac parte comisiile naţionale a peste treizeci de ţări din toate colţurile lumii, din Europa până în Japonia, din Australia până în Statele Unite ale Americii; sunt comisii care se întâlnesc periodic şi încearcă - pe baza cercetărilor unor arhive vechi

- să răspundă unor imperative ale momentului prin studii, prin abordarea interdisciplinară a unor perioade mai puţin cunoscute nouă astăzi. La nivel naţional, CRISC este formată, îndeosebi, din cercetători români.

- Într-o vreme în care istoria veche a devenit un fel de Cenuşăreasă a timpurilor noi, ce valenţe au întrunirile specialiştilor - membri şi colaboratori ai amintitei comisii?

- Aceste întruniri periodice ale teologilor, istoricilor, arheologilor ne ajută să înţelegem mai bine conjunctura acelor vremi, fie că vorbim de veacul al IV-lea, când a trăit Sfântul Vasile cel Mare, fie că ne raportăm la veacurile al XIII-lea şi al XIV-lea, când ştim că a fost reorganizată Mitropolia Ţării Româneşti (1359).

Aceste sesiuni de comunicări ştiinţifice sunt tot atâtea prilejuri de a cinsti memoria înaintaşilor noştri şi de a ilumina acele veacuri prin confruntarea interdisciplinară a datelor, informaţiilor din mai multe domenii ştiinţifice.

Numai raportându-ne la marea istorie universală a omenirii şi a creştinătăţii noastre putem ilustra mai bine contribuţia anumitor personalităţi la dezvoltarea culturii, spiritualităţii şi istoriei poporului român. Numai aşa putem înţelege unde este locul nostru în istoria universală a creştinismului.

- Cinstirea Marelui Vasile în acest an coincide cu aniversarea a  650 de ani de la înfiinţarea Mitropoliei Ţării Româneşti (a Ungrovlahiei). Ce legătură există între  statura Sfântului Vasile cel Mare şi existenţa amintitei mitropolii?

- Cel care leagă cele două momente din trecutul nostru istoric este Sfântul Vasile cel Mare, care a fost Episcopul Cezareii Capadociei între anii 370-379. Acest Ierarh care a păstorit doar nouă ani, prin calitatea slujirii sale, şi-a pus amprenta asupra locului şi timpului în care a trăit şi a slujit lui Hristos. Sfinţenia sa transcende timpul.

Ca un paradox, în locurile Capadociei de astăzi, Marele Vasile este aproape necunoscut, spaţiul fiind unul total islamizat. Cu toate acestea, Sfântul Vasile cel Mare - opera lui teologică, faptele lui măreţe au depăşit dimensiunile spaţiului şi timpului în care a slujit.

Ca drept dovadă, titlul de “Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei” este purtat de la 1776 de toţi mitropoliţii Ţării Româneşti, începând cu mitropolitul  Grigorie al II-lea - şi toţi patriahii români...

(Va urma)

Explicaţie foto: Sesiune CRISC, patronată de P.F. Daniel – Patriarhul BOR

Citit 716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.